Tratatul de la Lisabona pierde teren în Irlanda

Tratatul de la Lisabona pierde teren în Irlanda

Ratificarea Tratatului de la Lisabona în Irlanda se află în pericol după ce o importantă uniune sindicală le-a cerut celor 45.000 de membri ai săi să voteze împotriva documentului la referendumul de luna viitoarea, ca urmare a deciziilor Curţii Europene de Justiţie (CEJ) pe care le consideră a fi în defavoarea muncitorilor, informează EUObserver.com.

Secretarul general al Sindicatului Inginerilor Tehnici şi Electronişti (TEEU), Eamon Devoy, a lansat acest apel citând câteva decizii recente ale CEJ, pe care le-a calificat „împotriva drepturilor muncitorilor, dar în favoarea intereselor marilor afaceri“, conform „Irish Independent“.

Davoy a exemplificat prin trei decizii prin care CEJ a susţinut libera circulaţie a forţei de muncă în defavoarea acţiunilor sindicale ale muncitorilor nativi: procesul Laval împotriva muncitorilor suedezi care au blocat un şantier de construcţie pentru a preveni accesul muncitorilor letoni cu salarii mai mici, decizia în cazul Viking privind o companie finlandeză care utiliza forţă de muncă ieftină estonă, dar şi cel mai recent caz - Ruffert -, în care Curtea a susţinut libera circulaţie a serviciilor în detrimentul contractelor colective de muncă.

Sindicaliştii TEEU au dat exemple de „dumping social“ practicat de firme străine în Irlanda, care aduc muncitori imigranţ i pe care îi plătesc sub nivelul salariilor irlandeze, invocând libera circulaţie a serviciilor. Guvernul irlandez, singurul din Europa care este obligat prin Constituţie să organizeze referendum pentru ratificarea tratatelor UE, aşteaptă cu emoţie plebiscitul din iunie, după ce sondajele de opinie au început să indice o reducere semnificativă a avansului taberei care susţine intrarea în vigoare a documentului adoptat anul trecut la Lisabona. Tratatul Lisabona este menit să facă funcţională Uniunea cu 27 de membri şi trebuie ratificat de toate statele UE pentru a intra în vigoare.

Ne puteți urmări și pe Google News