Când devin nocive suplimentele naturale?

Când devin nocive suplimentele naturale?

Multivitaminele luate în exces, fără recomandarea doctorului, vă pot deshidrata şi pot creşte riscul de fracturi.

Suplimentele naturale sunt folosite din ce în ce mai des, fie pentru întărirea imunităţii într-o răceală banală, fie pentru asigurarea necesarului zilnic de nutrienţi. Specialiştii au început să tragă însă semnale de alarmă asupra efectelor negative pe care aceste multivitamine, luate în exces, le au asupra sănătăţii.

De multe ori, alimentaţia sau o plimbare în aer liber pot asigura organismului suficiente vitamine şi minerale, mult mai sănătoase şi mai uşor de asimilat decât suplimentele create în laborator, subliniază dieteticianul Catherine Collins, citat de publicaţia britanică „The Telegraph“. Prea multă vitamina A atacă oasele Vitamina A menţine sănătatea pielii şi întăreşte imunitatea. Majoritatea multivitaminelor care conţin această vitamină sunt prescrise copiilor cu pojar şi persoanelor care nu pot absorbi grăsime din cauza unor afecţiuni cum este fibroza cistică.

„Excesul de vitamina A poate creşte riscul de fractură la persoanele în vârstă. În al doilea rând, o cantitate prea mare de vitamina A în primele luni de sarcină poate să afecteze fătul“, avertizează Catherine Collins, dietetician şef la spitalul „St. George“ din Londra, citată de publicaţia „The Telegraph“. Sursele de vitamina A sunt foarte variate, de la produsele lactate la ficat sau uleiul de peşte.

Betacarotenul este versiunea neprelucrată a vitaminei A şi îndeplineşte aceleaşi funcţii. Este prescris fumătorilor şi este folosit pentru îmbunătăţirea condiţiei fizice în general. „În urma mai multor studii, s-a arătat, însă, că suplimentele de betacaroten prezintă mai multe riscuri decât beneficii, astfel că sunt de evitat“, subliniază doctorul. Necesarul zilnic îl puteţi lua mai degrabă din legumele verzi şi din fructe galbene, cum sunt mango, pepenele galben şi caisele. Vitamina C din citrice şi legume Bun pentru creşterea imunităţ ii este şi acidul ascorbic (vitamina C). Acesta este un antioxidant care protejează celulele şi distruge radicalii liberi. Suplimente de vitamina C sunt prescrise fumătorilor şi persoanelor răcite sau care au probleme cu alcoolul.   „Vitamina C are o toxicitate mică şi nu este aşa periculoasă în doze mari, dar poate cauza diaree la o cantitate mai mare de 2.000 de miligrame pe zi. Mai este, însă, o dispută despre faptul că luată în exces, vitamina C duce la formarea radicalilor liberi, mai degrabă decât să-i distrugă“, subliniază doctorul Collins. Această vitamină se găseşte în roşii, ardei, broccoli, cartofi dulci şi citrice. „Pot conţine aceeaşi cantitate de vitamina C ca şi suplimentele, dar au beneficii mult mai mari“, adaugă specialistul. 15 minute de soare zilnic, pentru o inimă sănătoasă Vitamina D protejează împotriva cancerului, a afecţiunilor de inimă, a tuberculozei şi a diabetului. De asemenea, ajută la reglarea cantităţii de calciu şi fosfat din organism pentru menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor. Suplimentele sunt prescrise persoanelor care au un nivel scăzut de vitamina D în organism.

„Acesta este singurul supliment pe care îl recomand (alături de acidul folic pentru femeile însărcinate). Persoanele în vârstă sau femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să ia o doză zilnică de 10 micrograme (0,01 mg) zilnic“, mai spune specialistul. În mod natural, vitamina D este creată în organism atunci când pielea este expusă la soare. O plimbare de 15 minute poate să fie suficientă pentru un nivel optim de vitamina D. Uleiul de peşte şi ouăle sunt cele mai bogate surse în vitamina D. Recomandate, dar cu măsură, sunt şi suplimentele de magneziu.

Acest mineral ajută la transformarea alimentelor în energie şi menţine sănătatea oaselor. Suplimentele de magneziu sunt prescrise persoanelor care sunt deshidratate, în urma unei afecţiuni. „Excesul este posibil în cazul în care combinaţi mai multe suplimente. O cantitate prea mare de magneziu poate duce la diaree severă şi, drept urmare, la deshidratare“, spune Catherine Collins. Surse importante de magneziu sunt legumele verzi, nucile, peştele, carnea sau produsele lactate.

Ne puteți urmări și pe Google News