De 15 ani suntem conectaţi în reţea

De 15 ani suntem conectaţi în reţea

World Wide Web (WWW), reţeaua inventată de cercetătorul britanic Tim Barners-Lee, care ne permite să navigăm pe internet şi să ţinem legătura unii cu alţii, a împlinit anul acesta 15 ani de când a devenit accesibilă oricui, scrie BBC News.

Tehnologia „WWW“ a fost pusă la punct în 1991 de către Barners-Lee la laboratoarele de cercetare nucleară CERN, din Elveţia, şi constă într-un sistem de organizare, conexiune şi căutare a paginilor de internet. Deşi până acum Web-ul s-a dezvoltat enorm, inventatorul său crede că acesta este încă în faza de copilărie.

„Viitorul va aşeza toate datele din lume la vârfurile degetelor utilizatorilor de computere“, spune Tim Barners-Lee. „Web-ul a fost o unealtă extraordinară, care a ajutat oamenii să facă mult bine, deşi există şi o mulţime de lucruri rele pe care le implică“, a adăugat el.

Pentru a ne face o imagine despre ce înseamnă „copilăria“ Web-ului, parte integrantă a internetului, trebuie să spunem că există azi peste 165 de milioane de site-uri în întreaga lume, conform firmei de cercetare Netcraft. Asta indică că „maturitatea“ Web-ului ar putea însemna cel puţin dublarea acestui număr. Barners-Lee este cel care a creat Web-ul primar, însă dezvoltarea sa până la nivelul la care se găseşte azi este rezultatul muncii a mii de oameni. „Este extraordinar cum oamenii au dezvoltat ceva mic, transformându-l în ceea ce este astăzi“, declara britanicul pentru BBC.

Gratuitatea l-a „vândut“ bine

Însă, la început, oamenii nu prea îşi puteau imagina la ce foloseş te să „legi“ câteva computere unele de altele într-un mediu comun - internetul. „Cea mai dificilă parte a fost să le explicăm acestora adevărata natură a ceea ce Web-ul avea să fie“, a declarat tot pentru BBC Robert Cailliau, unul dintre cercetătorii care l-au ajutat pe Barners- Lee să dezvolte Web-ul. Mai mult, şefii CERN nu ştiau dacă este bine să „elibereze“ noua invenţie, pentru a fi disponibilă publicului larg.

Cailliau este unul dintre oamenii care au susţinut puternic folosirea Web-ului la scară largă. Însă CERN nu era singura instituţie care la vremea respectivă găsise o metodă prin care să unească documentele dintr-o reţea folosind hyperlinkuri. O tehnologie concurentă era Gropher, dezvoltată de Universitatea din Minnesota. Greşeala americanilor a fost însă aceea că au cerut bani pentru folosirea aceasteia, un lucru pe care CERN nu l-a făcut. „Dacă făceam acelaşi lucru, azi Web-ul era mult mai puţin dezvoltat“, a mai spus Cailliau. Web-ul în România În România, internetul şi implicit Web-ul s-au dezvoltat mai încet decât în restul lumii. Românii au început să folosească mediul on-line în număr mare după 2000. Astfel, în 2001 existau în România circa 1 milion de utilizatori de internet, conform datelor Internet World Stats. În septembrie 2007, numărul acestora a atins 7 milioane, adică o penetrare de 31,4% din populaţie.

EVOLUŢIE Momente-cheie > 1980 - Sunt întreprinse primele cercetări în domeniu de către Barnes- Lee. Acesta creează sistemul ENQUIRE, o piatră de temelie în dezvoltarea ulterioară a Web-ului. > 1990 - Primul server web a fost un computer NeXt Cube, folosit de Barners-Lee la laboratoarele CERN. Tot acum apare primul program de navigare pe internet, WorldWideWeb, creat tot de cercetătorul britanic. > 1991 - Are loc debutul Web-ului, atunci când Barners- Lee postează pe internet un scurt sumar al WWW. > 1993 - CERN anunţă că Web-ul va fi disponibil pentru oricine, gratuit. > 1994 - Sunt consemnate deja 4.600 de servere de internet în lume. Un an mai târziu numărul acestora atingea nivelul de 12.000. CONFUZIE FRECVENTĂ Diferenţa dintre web şi internet Web-ul este doar una dintre componentele internetului. Internetul este o reţea de reţele, o infrastructură de interconectare. La ea sunt legate milioane de calculatoare, formând o reţea în care orice calculator poate comunica cu oricare altul. World Wide Web, sau mai simplu Web, este o modalitate, o tehnologie prin care se poate accesa informaţia de pe internet.

Web-ul utilizează protocolul http (Hyper Text Transfer Protocol) care este unul dintre „limbajele“ vorbite pe internet. Web-ul utilizează de asemenea programe de navigare (browsere) pentru a accesa pagini web. WWW este una dintre modalităţile prin care informaţia este transmisă, accesată şi organizată pe internet.

Ne puteți urmări și pe Google News