De Paşte, fii atent la ouă!

De Paşte, fii atent la ouă!

Chiar dacă tentaţia e mare, nu exagera cu ouăle. Dacă mănânci mai mult de şase pe săptămână este extrem de riscant pentru sănătate.

Persoanele care consumă mai mult de şase ouă pe săptămână au un risc mai mare de a muri din diverse cauze, indică un studiu realizat pe bărbaţi şi publicat săptămâna trecută, în „The American Journal of Clinical Nutrition“.

Medicii români le recomandă adulţilor să se limiteze la două-trei ouă fierte pe săptămână şi să se asigure că sunt proaspete. Copiii, în schimb, pot consuma şi şase ouă pe săptămână, pentru că ei au un necesar de lipide mai mare.

Colesterol din belşug şi ateroscleroză Cercetătorii americani au analizat consumul de ouă şi mortalitatea la un grup de peste 21.000 de bărbaţi cu vârste între 40 şi 86 de ani. Într-un interval de 20 de ani, medicii au completat chestionare anuale despre consumul zilnic de ouă, despre incidenţa atacului vascular cerebral şi a atacului de cord, diabet, nivelul colesterolului, consumul de alcool şi tutun. Bărbaţii care au mâncat mai mult de şase ouă pe săptămână au prezentat un risc cu 23 la sută mai mare de a muri din diverse cauze.

Nutriţioniştii explică faptul că un ou conţine aproximativ 200 de miligrame de colesterol.

„Oul este unul dintre alimentele cu cel mai mare nivel de colesterol. Consumate în exces, ouăle pot cauza ateroscleroză, care, la rândul ei, poate duce la o incidenţă crescută a atacurilor vasculare sau de cord“, afirmă Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Cabinetul de diabet şi obezitate Moşilor din Bucureşti.

Nivelul de colesterol din ouă nu diferă în funcţie de provenienţa lor. „Toate ouăle au colesterol mult. În plus, la cele de raţă şi de gâscă este nevoie de mai multă prudenţă, deoarece pot purta salmonela. Din acest motiv, aceste ouă trebuie fierte până se întăresc“, recomandă nutriţionistul Eduard Adamescu.

O persoană sănătoasă nu trebuie să consume mai mult de două-trei ouă pe săptămână. „Copiii nu au restricţii, pentru că ei au un necesar de lipide mai mare“, adaugă specialistul. Totuşi, nutriţioniştii nu le recomandă nici micuţilor mai mult de şase ouă pe săptămână.

Cel mai bun mod de preparare este fierberea. „Ouăle mai pot fi pregătite în tigaie de teflon fără ulei sau făcute ochiuri româneşti în apă clocotită“, completează Mihaela Ionescu, medic nutriţionist la Institutul „N. Paulescu“ din Capitală. Specialiştii îţi mai recomandă să fii atent la termenul de valabilitate imprimat pe ouă şi să iei în considerare faptul că cele de ţară rezistă maximum două săptămâni.

Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete Pe de altă parte, ouăle sunt o sursă de minerale, vitamine B, proteine şi grăsimi mononesaturate. Albuşul conţine multe proteine, iar gălbenuşul este bogat în lipide. „Albuşul conţine cele mai bune proteine. Conţine toţi imunoacizii esenţiali de care muşchii tăi au nevoie“, afirmă Lona Sandon, dietetician la University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas. Totuşi, lipsa ouălor din dietă nu-ţi pune sănătatea în pericol, dacă mănânci brânzeturi şi carne. Poţi să verifici prospeţimea oului prin mai multe metode. „Când îl fierbi, dacă oul cade la fundul vasului înseamnă că e proaspăt“, te învaţă Mihaela Ionescu.

Medicul recomandă să nu speli ouăle înainte de a le pune în frigider pentru că detergentul poate pătrunde prin coajă şi dizolvă stratul protector care împiedică pătrunderea bacteriilor în ou. PRECAUŢIE Albuşul poate cauza alergii mai ales în cazul copiilor Proteinele din albuşul de ou pot cauza alergii, motiv pentru care trebuie evitate de către persoanele sensibile, mai ales de copiii foarte mici. Ouăle trebuie consumate cu prudenţă şi de cei care suferă de boli renale, gută sau hepatită. „La aceste persoane, ouăle şi carnea duc la un aport excesiv de proteine, care creşte ureea sau creatinina. La cei cu ciroză hepatică, un consum ridicat de proteine cauzează encefalopatie“, susţine Mihaela Ionescu, medic nutriţionist la Institutul „N. Paulescu“ din Capitală. De asemenea, un studiu realizat de cercetătorii de la Brigham and Woman’s Hospital, SUA, arată că ouăle sunt periculoase şi pentru diabetici. „Cu cât consumă mai multe ouă, cu atât riscul de a muri este mai mare“, afirmă Luc Djousse, epidemiolog la Brigham and Woman’s Hospital. Vârstnicii cu un nivel mare al colesterolului trebuie să consume cât mai puţine ouă sau chiar deloc, iar cei sănătoşi pot mânca două-trei ouă fierte pe săptămână.

Ne puteți urmări și pe Google News