Muzică de clopote electronice

Muzică de clopote electronice

Zece biserici din ţară s-au dotat cu sisteme de clopote care pot reda peste 1.000 de melodii, au precizie atomică şi sunt acţionate prin satelit.

În gălăgia stridentă a Bucureştiului, clopotele Bisericii „Sfântul Mina- Vergu“ se lasă peste credincioşi ca o izbăvire sonoră. De-a stânga şi de-a dreapta lăcaşului păstorit de părintele Gheorghe Ispas se află două străzi zgomotoase, animate de sirene şi claxoane.

Relativ aproape de Piaţa Unirii, biserica e ca o plută într-o mare de maşini şi zgomote, iar turnul cu clopote de ultimă generaţie face ca, la câteva ore fixe din zi, credincioşii să audă o minune.

„Orchestra vieneză“ de la „Sfântul Mina“

Biserica „Sfântul Mina“ e prima biserică din Bucureşti unde, de anul trecut, bat 23 de clopote turnate în renumitele ateliere Grassmayr. Pe note joase, într-o armonie de orchestră vieneză, clopotele pot „interpreta“ peste 1.000 de melodii, sunt acţionate prin telecomandă şi nu greşesc niciodată ora, datorită unui sistem GPS care le ţine conectate la satelit. La ora 12.00 clopotele tiroleze „interpretează“ „Cine este Dumnezeu Mare ca Dumnezeul nostru“, iar la ora 18.00 poate fi auzită cântarea „Slavă ţie stea curată“.

Pentru că fiecare clopot are câte un ciocan electromagnetic lateral, care loveşte corpul din bronz exact când şi cât trebuie pentru a compune melodia, sistemul poate interpreta practic orice, de la simfonii la banalul „Mulţi ani trăiască“.

Clopotele care nu se fisurează

Părintele Gheorghe Ispas, cel care a solicitat celebrei companii Grassmayr din Austria realizarea acestor clopote, se abţine să le descrie. „M-au certat părinţii, episcopii din consiliul patriarhal, pentru că mă laud cu ele şi apar în poze. Aşa că încerc, măcar pentru o perioadă, să nu mai vorbesc despre ele“, se scuză părintele.

Reprezentantul companiei care vinde clopotele de la turnătoria austriacă Grassmayr în România, inginerul Corneliu Revencu, spune că un sistem complet, cum este cel instalat la Biserica „Sf. Mina“ din Capitală, costă între 100.000 şi 150.000 de euro.

„Este ultima generaţie de clopote, care pot reda o lungime a sunetului mai mare cu 40% decât cea a clopotelor normale. Secretul acestor clopote şi a melodiilor pe care ele le pot reda este un program de analiză sonoră a clopotelor care este unic.

În plus, aceste clopote nu se fisurează niciodată şi redau sunetul perfect al notelor muzicale. Un preot dacă-şi cumpără clopote de dragul de a cumpăra ieftin nu-i foloseşte la nimic“, spune Revencu.

Catedrala Neamului ar putea fi dotată cu noua tehnologie

Deja, în România, există zece biserici şi catedrale care au cumpărat acest sisteme de turn complete cu clopote Grassmayr, plus alte 60 de biserici care au montat doar clopotele de acest tip, fără alte facilităţi.

„Am vândut în România de aproximativ 5 milioane de euro până acum şi cred că din ce în ce mai multe biserici vor veni să cumpere. Bănuiesc că şi viitoarea Catedrală a Neamului va avea tot acest sistem de clopote, cel puţin aşa au avansat discuţiile de până acum“, adaugă Corneliu Revencu.

BING-BANG

„Stradivarius“-ul clopotelor

Clopotele Grassmayr sunt supranumite şi „Stradivarius“, pentru performanţele lor remarcabile de redare a sunetului. Firma a fost înfiinţată acum peste 400 de ani, când Bartlme Grassmayr s-a întors în regiunea Tirol după ce şi-a făcut ucenicia prin diferite locuri din lume şi a turnat primul clopot. De atunci, 14 generaţii ale familiei au continuat această tradiţie şi au contribuit cu îmbunătăţiri tehnice la acest tip de clopote care se vând în peste 100 de ţări din lume.

Ne puteți urmări și pe Google News