Rapid e al lui Taher, Copos are clauză de răzgândire

Rapid e al lui Taher, Copos are clauză de răzgândire

George Copos, fostul patron al Rapidului, şi-a pus în contract o portiţă prin care poate recăpăta clubul de la Taher în şase luni.

Cu toate că, luni seară, au semnat actele prin care Fathi Taher devine oficial noul acţionar majoritar al Rapidului, George Copos şi omul de afaceri iordanian mai au încă multe lucruri de clarificat. Cunoscut pentru şiretenia sa proverbială, fostul vicepremier a fost tratat cu multă vigilenţă de Taher, care s-a temut să nu fie păcălit în vreun fel în momentul în care cumpără Rapidul. Avocaţii săi au descoperit că Rapidul are datorii de ordinul milioanelor de euro, acesta fiind motivul pentru care sumele afacerii nu au fost încă făcute publice.

Clauză de răzgândire

Mai mult decât atât, surse apropiate patronului Ana Holding susţin că George Copos ar fi stipulat o clauză prin care vreme de şase luni are dreptul să se răzgândească, înapoind cei 40 de milioane de euro, plus o dobândă de trei milioane, recăpătând astfel pachetul majoritar de acţiuni. Taher a negat cu vehemenţă această clauză şi a reacţionat dur când a auzit că fostul vicepremier a declarat că Rapidul este încă deţinut de grupul Ana. „Cum să declare aşa ceva? Azi-noapte (n.r. - luni) am semnat actele. Nu există nicio clauză prin care poate lua clubul înapoi, ce am semnat e definitiv. Domnul Copos are nişte obligaţii de îndeplinit, iar apoi vom face publice şi sumele tranzacţiei. Mai întâi să plătească datoriile pe care le are clubul! I-am dat termen până pe 31 martie. Oricum o să comand urgent un audit la club!“, a declarat aseară Fathi Taher pentru EVZ. George Copos a făcut, de-a lungul mandatului său la Rapid, o serie de artificii financiare prin care şi-a urmărit interesele personale.

Rapidul, dator la Copos!

Pe lângă datoriile mari pe care clubul giuleştean le are la Fisc şi la alte echipe, Rapidul este dator chiar la George Copos, cu nu mai puţin de şase milioane de euro! Acesta a înregistrat o parte din aşa-zisele sale investiţii ca împrumuturi făcute către clubul Rapid, care apare acum cu datorii mari către fostul său patron. S-a ajuns astfel la situaţia hilară ca magnatul, care a luat clubul gratis, să-l vândă pe zeci de milioane de euro după ce s-a folosit de Rapid pentru a deveni celebru, iar în finală să mai aibă de încasat şi bani de la gruparea giuleşteană! Avocaţii lui Taher au descoperit acest detaliu, iar suma oferită de omul de afaceri iordanian în schimbul celor 80% din acţiuni a scăzut la 34 de milioane de euro.

Schimbări în conducere

Fathi Taher a încercat să aducă un antrenor cu nume în locul lui Mircea Rednic, dar nu a avut sorţi de izbândă, aşa că feroviarii vor fi conduşi până la vară de Marian Rada, urmând ca acesta să fie ajutat de Daniel Pancu. De asemenea, Constantin Toma (cunoscut dinamovist, director general la Omniasig) va fi managerul clubului, fără a se implica direct în partea sportivă, iar vicepreşedinte va fi numit Alexandru Bunea, fost secretar de stat şi inculpate în dosarul „Flota“.

„INDUSTRIAŞ“

Taher voia să-şi facă butic la peluză

Fathi Taher a dat târcoale Rapidului încă din 1992. În afară de încercarea de a pătrunde alături de George Copos în structura acţionariatului la Rapid, omul de afaceri iordanian a dorit să-şi înceapă o mică afacere în incinta peluzei stadionului Giuleşti!

„A vrut să-şi facă un butic în peluza dinspre teatrul Giuleşti, dar Traian Băsescu, ministrul transporturilor la acea dată, nu şi-a dat acordul. Băsescu a sunat la preşedintele Mircea Paşcu şi i-a spus pe un ton imperativ să nu-l lase pe Taher să-şi facă butic în stadion“, povesteşte un fost angajat al clubului Rapid.

Arabul nu era văzut cu ochi buni

În 1992, în momentul în care Taher şi-a exprimat intenţia de a finanţa Rapidul în parteneriat cu George Copos, mai multe persoane din cadrul clubului l-au sfătuit pe acesta din urmă să nu se „înhăiteze“ cu iordanianul. „Mulţi l-au considerat pe Taher un personaj dubios, cu interese ce nu ţin de fotbal“, spune Iulian Tudosie, cel care, la începutul anilor ’90, era şeful departamentului CFR în Ministerul Transporturilor şi un apropiat al clubului „alb-vişiniu“.

Pe atunci, Copos şi Taher au fost la un pas să devină asociaţi la Rapid, însă fostul vicepremier l-a păcălit pe omul de afaceri iordanian, rămânând să păstorească de unul singur clubul de sub Podul Grant.

Iordanianul a fost păcălit de Copos în ’92

Cei doi s-au întâlnit împreună cu Dumitru Dragomir, actualul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, şi Mircea Paşcu, la acea vreme preşedintele echipei, pentru a discuta finanţarea Rapidului. Înţelegerea a fost ca George Copos şi Fathi Taher să deţină câte 50% din acţiunile Rapidului. Ultimul a plătit 40.000 de dolari, dar Copos a spus că nu are pentru moment. Ulterior, Taher a fost dat deoparte, iar Copos nu i-a mai înapoiat niciodată cei 40.000 de dolari. Timpul nu a făcut decât să dovedească flerul de afacerist al patronului de la Ana Holding, acesta ajungând de la cei 40.000 de dolari pe care trebuia să-i plătească pentru finanţarea clubului să vândă Rapidul pe o sumă de-a dreptul fabuloasă, 40 de milioane de euro.

ISTORIC

Rapid Bucureşti

> 25 iunie 1923: câţiva muncitori de la Atelierele Griviţa înfiinţează „Asociaţia culturală şi Sportivă CFR“, care avea să se concretizeze în echipa de fotbal CFR Bucureşti

> 11 septembrie 1932: CFR Bucureşti debutează în Divizia Naţională contra celor de la Ripensia Timişoara, meci câştigat cu scorul de 3-2, iar la finalul campionatului se clasează pe un onorabil loc 2, după Ripensia

> 1935: CFR Bucureşti câştigă primul său trofeu, Cupa României, după o finală câştigată cu 6-5, tot în faţa Ripensiei

> 1937: CFR Bucureşti îşi schimbă numele în Rapid Bucureşti (de-a lungul timpului a mai purtat şi numele de Locomotiva)

> 1940: Rapid devine prima echipă românească ajunsă în finala unei competiţii continentale intercluburi, Cupa Europei Centrale, care nu s-a mai disputat însă din cauza războiului

> 1951: Rapid retrogradează pentru prima oară în divizia secundă

> 1965: câştigă Cupa Balcanică după un parcurs impresionant, patru victorii şi două remize

> 11 iunie 1967: după 44 de ani de la înfiinţare, câştigă pentru prima dată titlul de campioană a României, în acelaşi an participând în premieră în Cupa Campionilor Europeni

> 1968: participă pentru prima oară în Cupa UEFA

> 1973: se califică în sferturile de finală ale Cupei Cupelor

> 1977: retrogradează din nou în divizia secundă

> 1983: Rapid revine în primul eşalon, avându-l pe banca tehnică pe celebrul Valentin Stănescu

> 1989: retrogradează din nou în Divizia B, iar peste un an revine în primul eşalon

> 1993: Rapid devine primul club de fotbal privat din România, fiind preluat de George Copos

> 1999: giuleştenii câştigă al doilea titlu de campioni din istorie, avându-l pe bancă pe Mircea Lucescu. În acelaşi an cuceresc Cupa şi Supercupa României

> 2003: Rapid cucereşte al treilea titlul de campioană, cu Mircea Rednic la timonă

> 2006: cu Răzvan Lucescu pe bancă, Rapid reuşeşte cea mai bună performanţă din istoria clubului, ajungând în sferturile de finală ale Cupei UEFA după 16 meciuri disputate

> 2008: Rapidul este vândut de George Copos omului de afaceri iordanian Fathi Taher, care a plătit 40 de milioane de euro pentru 80% din acţiunile clubului, cea mai mare sumă de bani plătită vreodată pentru o echipă din România.

Ne puteți urmări și pe Google News