O româncă, patron de succes în Italia

O româncă, patron de succes în Italia

Mulţi dintre românii veniţi în Italia au fost nevoiţi, de-a lungul timpului, să se reprofileze, descoperind locuri de muncă noi, şi practicând meserii la care nici nu visau în România. O parte dintre ei au realizat că noile îndeletniciri pot fi transformate în afaceri profitabile. Este şi cazul unei românce din Recanati, provincia Macerata, care în mai puţin de doi ani şi-a schimbat statutul din angajat, în patron. Marinela Dragomir are 37 de ani şi a venit în Italia în vara anului 2000, cu speranţa majorităţii românilor de a găsi un trai mai bun şi un salariu decent.

Ajunsă în oraşul marchegian Recanati, din provincia Macerata, a început să lucreze pe perioade scurte şi fără contract de munca, în diferite firme de curaţenie din localitate.

A fost nevoită, ca majoritatea româncelor care nu aveau ”il permesso di soggiorno”, să accepte diferite alte locuri de munca, în baruri, fabrici sau pe la alte firme. ”Cel mai mult am reuşit să îmi găsesc de lucru la curăţenie, în satele de vacanţă de pe litoralul adriatic sau prin diferse fabrici. Aici se câştigă cel mai bine şi aveam posibilitatea să cunosc foarte multe persoane”, a declarat Marinela.

În anul 2002, reuşeşte să obţina permisul de muncă şi rezidenţă legală, având astfel posibilitatea să lucreze cu contract de muncă şi să fie plătită ”ca italienii”, cum s-a exprimat chiar ea. Au urmat aproape doi ani de muncă la o firmă care executa lucrări de curăţenie, unde a învăţat toate secretele acestei meserii. Într-o zi însă, s-a hotarat să pornească pe cont propriu.

A făcut cererea către o bancă ţi prezentând proiectul înfiinţării unei firme proprii, care avea acelaşi profil, i-a fost aprobat un împrumut de 30.000 de euro. ”În timp, am avut ocazia să-mi dau seama că firmele de curăţenie sunt o afacere foarte profitabilă. Am aflat că patronii încasau sume uriaşe pe spatele nostru, al angajaţilor, şi m-am decis să înfiinţez o firmă a mea, să-mi fac o echipă din colegii mei mai vechi.”

"Eram în pragul disperării"

După aprobarea creditului şi-a infiinţat societatea, nu fără a întâmpina şi primele probleme. ”Pentru a deschide o activitate de acest tip mi s-a cerut să prezint documente din care să reiasă că am cel puţin doi ani de activitate neîntreruptă în acest domeniu sau doi ani de studii de chimie industrială.

Vechimea legală nu o puteam dovedi, pentru că fusesem nevoită să muncesc ”la negru”, iar contractul de munca legală nu acoperea timpul cerut. Am avut noroc că liceul pe care l-am facut în România avea profil de chimie. A trebuit însă să cheltui o grămadă de bani şi să pierd mult timp pentru echivalarea studiilor, traduceri şi multă birocraţie”, a povestit Marinela.

Cu actele societăţii în regulă a încasat banii din creditul solicitat, şi-a cumpărat o furgoneta, aspiratoare industriale, maşini speciale şi ustensile necesare unei activităţi de acest tip. ”Ştiam exact de ceea ce am nevoie, de materiale, de produsele specifice, aveam deja oamenii cu care să încep, dar nu m-am gândit că fiind o voi avea probleme în găsirea clienţilor”, s-a destăinuit românca.

”Eram în pragul disperării, dar oferind tarife mai mici am început să fac primele contracte. Concluzia este că trebuie să munceşti mult mai bine decât italienii şi la preţuri uneori mai mici, pentru a reuşi să dai încredere potenţialilor clienţi”, a completat ea.

Am muncit cot la cot cu angajaţii mei A început cu apartamente, mici fabrici sau birouri, reuşind să fie din ce în ce mai cunoscută în zona. ”Lucrez împreună cu angajaţii mei şi tocmai de asta clienţii au fost mereu satisfăcuţi. De puţine ori mi-am permis să-i las singuri. Aşa am reuşit să câştig încrederea şi clienţilor şi a angajaţilor”, povesteşte Marinela.

În mai puţin de trei ani, Marinela Dragomir a reuşit sp punp pe picioare o afacere care s-a dovedit într-adevăr profitabilă. Are angajaţi cu contract pe timp nedeterminat, iar pe timpul verii angajează periodic chiar şi până la 30 de persoane. ”Am început să fim solicitaţi în satele de vacanţă de pe litoralul adriatic, executăm lucrări în căsuţe, bungalow-uri sau restaurantele deschise pe perioada verii. De multe ori, m-am găsit în imposibilitatea de a găsi personal şi a trebuit să suplinesc prin munca mea suplimentară şi a angajaţilor mei. Am muncit cot la cot cu ei. Să nu uităm că eu am plecat de jos. Nu m-a ajutat nimeni”, ne-a mai declarat aceasta.

Marinela a precizat că din banii câştigaţi vrea să mai deschidă, asociindu-se cu o altă româncă din zonă, o firmă care se adresează străinilor în general, care să ofere servicii bancare, imobiliare, transfer de bani şi multe altele. ”Vreau ca banii câştigaţi să-i investesc într-o afacere care să ofere românilor şi străinilor în general multe facilităţi. Sper să veniti peste un an şi săi vedeţi că mă voi ţine de cuvânt. Mă rog doar să am timpul necesar pentru a conduce ambele afaceri bine”, a concluzionat Marinela Dragomir.

Articol preluat din Realitatea din Italia

Ne puteți urmări și pe Google News