În ce bagă Patriciu banii

În ce bagă Patriciu banii

Preşedintele Rompetrol vrea să-şi înmulţească averea investind în clădiri de birouri, GPL, fonduri de investiţii străine şi energie eoliană.

Petrolistul Dinu Patriciu, cel mai bogat om din România (2,4 miliarde de dolari), clasat de revista „Forbes“ în topul miliardarilor lumii, îşi diversifică investiţiile. Preşedintele grupului Rompetrol a anunţat ieri că viitorul sediu al companiei va fi o investiţie de 200 de milioane de euro. „Clădirea va fi terminată în doi ani şi este amplasată pe un teren de 15 hectare, pe care l-am cumpărat în 1991, în spatele Casei Presei Libere“, a spus Patriciu. Clădirea va reuni toţi angajaţii companiei din Bucureş ti şi va mai avea 1.000 de apartamente şi spaţii de birouri care vor fi închiriate altor companii. Sediul Rompetrol va fi situat în apropierea viitorului sediu Petrom (din Străuleşti).

Dinu Patriciu investeşte în clădiri de birouri, deşi afirmă că piaţa imobiliară din România este în pragul colapsului din cauză că preţurile sunt nerealist de mari în comparaţie cu ţările europene. Pe de altă parte, Patriciu crede că Bursa de la Bucureşti îşi va continua prabuşirea, urmând modelul pieţei de capital americane. Cu toate acestea, îşi plasează banii în produse derivate pe Burse din străinătate şi în fonduri de investiţii, potrivit propriilor afirmaţii. O altă destinaţie a averii lui Patriciu va fi energia eoliană. GPL la aragaz?

Dinu Patriciu a lansat ieri, la Arad, o investiţie de 10 milioane de euro reprezentând a doua staţie de îmbuteliere a gazului petrolier lichefiat (GPL) pe care grupul o are în România. Divizia de gaze a grupului îşi propune dublarea afacerilor cu GPL în acest an (până la valoarea de 100 de milioane de dolari).

„Soluţia GPL devine interesantă pentru consumatorii casnici, odată cu scumpirea gazelor naturale“, spune Patriciu. El crede că buteliile de GPL pot înlocui consumul de gaze naturale. Mai mult, omul de afaceri spune că „în câţiva ani nu va mai trebui să importăm gaze din Rusia, deoarece Europa nu va mai aplica modele de business bazate pe legarea la o reţea de conducte“.

Patriciu consideră că alternativa la gazul rusesc este gazul natural lichefiat, iar ţările care vor avea terminale prin care vor importa acest produs vor scăpa de dependenţa de Gazprom, aşa cum face acum Spania. Cu toate acestea, Patriciu spune că Rompetrol nu vizează investiţii în gaz natural lichefiat, ci se va concentra pe creşterea cotelor de piaţă în ţările unde activează şi pe achiziţionarea unei noi rafinării în afara României. De mână cu Bill Gates Omul de afaceri spune că vrea să devină un model pentru bogaţii României în ceea ce priveşte „întoarcerea banilor câştigaţi către societate“. „În SUA au fost redistribuite 280 de miliarde de dolari anul trecut şi e firesc să faci aşa, pentru că nu poţi cheltui sau mânca mai mult decât un om normal“, spune el. Patriciu a vărsat 100 de milioane de dolari într-un fond care va alimenta propria fundaţie umanitară şi vrea să deschidă la Bucureşti o universitate cu trei departamente: economic, ştiinţe politice şi arte. ESTIMARE Benzina, la 5 lei Dinu Patriciu îşi menţine estimarea privind creşterea preţului barilului de petrol la 150 de dolari şi spune că, în aceste condiţii, este posibilă o majorare a preţului carburanţilor în benzinării până la 5 lei pe litru. „Acum, plătim ţiţeiul la un preţ de 98 de dolari, iar peste 45 de zile cotaţia actuală a ţiţeiului, de 112 dolari, se va reflecta în preţul de la pompă“, a spus preşedintele Rompetrol. Compania importă 10 milioane de tone de ţiţei, din care 6 milioane vin numai din Kazahstan, a spus Patriciu. KazMunaiGaz, companie din Kazahstan, a preluat anul trecut 75% din Rompetrol.

Ne puteți urmări și pe Google News