Salarii consistente în IT

Salarii consistente în IT

Lefurile din sectorul IT au ajuns să fie destul de mari. Un începător poate ridica, lunar, între 500 şi 800 de euro, iar un angajat cu mai mult de patru ani de experienţă, considerat deja „senior“ - 1.800 de euro.

Specialiştii din resurse umane consideră că salariile din sectorul IT din România sunt supradimensionate. Un motiv principal al acestei situaţii, apreciază ei, este dat de faptul că există mai multe joburi în domeniu decât specialişti, iar „firmele se luptă să atragă aceeaşi oameni de pe piaţă“.

În acelaşi timp, apar foarte multe posturi noi, nişate, de exemplu, la nivel de proiectare de aplicaţii software, reţele, consultanţă şi management în IT, „pentru care încă nu avem oameni specializaţi, cu experienţă mare“. Peste 5.000 de euro pentru un manager IT  În prezent, un începător în domeniu, cu experienţă cuprinsă între şase luni şi un an, câştigă între 500 şi 800 de euro net/lună. După doi-trei ani de experienţă, salariile încep de la 900 de euro şi se opresc în jurul sumei de 1.500 de euro.

Cei care au mai mult de patru ani experienţă pot avea lefuri şi de 1.800 euro net sau chiar mai mult. Dacă este vorba despre un manager IT, care lucrează într-o multinaţională şi are în subordine zeci sau poate sute de oameni, atunci lucrurile se schimbă.

„Sunt salarii de la 3.500 de euro în sus, chiar şi peste 5.000 de euro. Până acum cinci-şase ani, astfel de lefuri primeau doar managerii IT expaţi“, spune Mihai Moghior, managing partner al firmei Brainspotting, specializată în recrutare IT&C. IT-iştii cel mai bine plătiţi sunt aceia din sistemul bancar şi din telecomunicaţii, domenii cu reguli mai stricte şi unde se cer cunoştinţe specifice.

Salarii mari au administratorii de baze de date, în special pe zona Oracle, administratorii de sisteme Unix, arhitecţii software, managerii de proiect, integratorii de sisteme, consultanţii de implementă ri ERP.

Datorită dinamicii pieţei de tehnologie a informaţiei, timpul în care se formează un specialist IT este mult scurtat faţă de alte domenii. Mihai Moghior apreciază că, în România, angajaţii cu trei-patru ani vechime sunt consideraţi deja seniori, pe când în ţări ca Germania sau Anglia, cu economii stabile şi cu o piaţă IT cu o istorie îndelungată, un senior trebuie să aibă măcar şapte ani de experienţă. Au început să conteze proiectele şi brandul firmei Marius Lumpan, business unit manager al companiei Barnett McCall Tech Recruitment, crede că, până la echilibrarea pieţei din România, vor mai trece măcar doi ani. El subliniază însă un aspect pozitiv: „Oamenii au început să se uite mai mult la proiectele în care vor lucra, nu doar la salarii şi la brand“. CERINŢE Ce pregătire trebuie să ai în domeniu > Este de preferat să fi absolvit o facultate precum Automatică, Cibernetică, Matematică-Informatică, Electronică, Telecomunicaţii. > Unele specializări aflate la intersecţia dintre domenii (software - finanţe, software - logistică, hardware - vânzări etc.) pot fi ocupate de cei care vin din zona economică şi au pregătire suplimentară în IT. > Cunoaşterea a două limbi străine a început să devină, în companiile mari, cerinţă obligatorie. „Specialiştii tehnici care oferă clienţilor servicii de suport IT trebuie să fie buni comunicatori. Pe lângă engleză, este nevoie de cunoaşterea, la nivel fluent, a celei de-a doua limbi străine“, spune Adina Bigas, HR manager al companiei Microsoft Romania.

Ne puteți urmări și pe Google News