Averile ilicite vor fi confiscate

Averile ilicite vor fi confiscate

La sugestia deputatului PSD, Eugen Nicolicea, averea dobândită ilicit de către demnitari, magistraţi şi alte persoane cu funcţii de conducere va fi confiscată, iar în cazul în care aceste persoane nu şi-au plătit impozitele, vor fi executaţi silit. Camera Deputaţilor a adoptat, cu 186 voturi "pentru", 60 voturi "împotrivă" şi 5 abţineri, o propunere legislativă de modificare a legii controlului şi declarării averii demnitarilor, magistraţilor şi altor persoane cu funcţii de conducere şi funcţionari publici.

Propunerea aparţine unor deputaţi ai PRM, PSD şi PNL, la care s-a introdus un amendament în acest sens.

Amendamentul care aparţine deputatului Eugen Nicolicea prevede că, dacă între averea dobândită pe parcursul exercitării funcţiei demnitarului şi veniturile realizate în aceeaşi perioadă se constată diferenţe nejustificabile, curtea de apel va stabili, prin hotărâre, bunurile sau cota aparte din acestea care nu au fost dobândite din surse legale.

Hotărârea curţii de apel va fi trimisă apoi parchetului competent, pentru a analiza dacă este cazul să se pună în mişcare acţiunea penală, iar în cazul în care persoana este găsită vinovată, prin hotărâre definitivă, averea ilicită se va confisca.

Organele Ministerului Finanţelor vor cerceta cazurile în care demintarii nu şi-au plătit obligaţiile către stat, iar dacă se constată acest lucru, acesta va fi executat silit. Dacă demnitarul va face o eroare în declaraţia de avere, instituţia la care lucrează va decide o sancţiune disciplinară.

Propunerea legislativă mai prevede şi că datele solicitate în declaraţia de avere vor fi considerate informaţii cu caracter public. Actul normativ mai prevede eliminarea enumerării categoriilor de bunuri care trebuie declarate, şi anume bunurile proprii, comune şi cele deţinute în indiviziune, precum şi ale copiilor aflaţi în întreţinere.

Guvernul nu a susţinut această propunere legislativă, Comisia juridică a avizat-o favorabil, la fel şi Consiliul Superior al Magistraturii. Camera Deputaţilor, însă, este for decizional în privinţa acestui proiect de lege.

(14:17)

Ne puteți urmări și pe Google News