Problema românilor decedaţi şi abandonaţi în morgile italiene devine tot mai critică. Deşi semnalată în presa românească şi italiană, până acum nu s-a găsit nicio rezolvare. În contextul în care numărul românilor decedaţi şi abandonaţi creşte, necesitatea înfiinţării unor fonduri speciale sau a unui cimitir românesc în Italia devine tot mai acută.
Un prim pas în soluţionarea acestei probleme a fost realizat de preşedinta asociaţiei ”Romanian Land” din oraşul Recanati, Jenica Răchinoiu Cesca.
Aceasta a înaintat pe 6 februarie 2008, primarului din Recanati, Fabio Corvatta, cererea de înfiinţare a unui cimitir românesc în oraşul italian.
Iniţiativa Jenicai Răchinoiu Cesca a fost urmată de un eveniment tragic în familia sa, odată cu decesul fiului acesteia, Andrea Cesca, pe 3 martie 2008. Tânărul de 21 de ani se îndrepta cu motocicleta sa, marca Suzuki 750, spre Porto Recanati, pentru a se întâlni cu un grup de prieteni. Andrea a pierdut controlul motocicletei sale într-o curbă, iar în urma rănilor a decedat pe loc. Echipajul de salvare sosit la faţa locului a încercat să-l resusciteze, însă nu au reuşit.
Conform unui articol apărut în publicaţia Realitateadinitalia.com, ideea înfiinţării unui cimitir românesc a venit în urma discuţiilor avute de preşedinta asociaţiei "Romanian Land" cu preşedintele Partidului Identitatea Românească, Giancarlo Germani.
”Mă gândisem de ceva timp la această iniţiativă, dar aveam nevoie de susţinerea cât mai multor români, a preoţilor şi a persoanelor publice”, declara doamna Cesca, cu numai o lună de zile înaintea decesului fiului său.
La scurt timp de la demararea acestui proiect, au fost strânse peste 300 de semnături ale românilor, în vederea obţinerii aprobării de înfiinţare a unei parohii greco catolice româneşti de rit bizantin.
Astfel, pe 25 ianuarie, cu ocazia celebrării săptămânii ecumenice la Catedrala din Macerata, vescovul monsenior Claudio Giuliadori a înmânat autorizaţia de funcţionare în cadrul bisericii ”San Michele” din Recanati. ”Este un motiv de bucurie pentru comunitatea românească din regiune. Totodată, în cazul aprobării cererii noastre pentru înfiinţarea cimitirului românesc va exista posibilitatea să se celebreze slujbe atât pentru ortodocşi, cât şi pentru catolici sau greco catolici”, afirma Jenica Cesca în ziarul Realitateadinitalia.com.
Preşedinta asociaţiei "Romanian Land" a ţinut să precizeze că, deşi în regiunea Marche nu există o comunitatea dezvoltată de români, în comparaţie cu alte zone din Italia, s-au întâlnit multe cazuri în care români decedaţi în spitalele din regiune au fost abandonaţi de către familie sau prieteni.
”Am încercat împreună cu membrii asociaţiei să dăm mereu o mână de ajutor. Cheltuielile de transport sunt însă foarte mari, peste puterile financiare ale asociaţiei. Chiar la sfârşitul anului trecut m-am confruntat cu un asemenea caz. O româncă, bolnavă de cancer, a murit în spitalul din Recanati şi datorită problemelor create de costurile foarte mari pentru trimiterea corpului în România am venit cu propunerea să o înmormântăm în cimitirul din Porto Recanati. Familia a fost de acord, mai ales că s-a putut oficia slujba ortodoxă,” a mai declarat Jenica Cesca. ”Cererea către primăria din Recanati a fost înaintată, susţinerea comunităţii româneşti din zona există, prezenţa bisericii române a fost rezolvată. Singura problemă care ar mai trebui soluţionată rămâne însă existenţa unor fonduri destinate acestei activităţi importante. Eu sper că voi gasi înţelegere şi la autorităţile române”, a mai subliniat Jenica Cesca.
Corespondent Italia, Andi Rădiu