Banii pentru Dacii vin la Crăciun

Banii pentru Dacii vin la Crăciun

Peste 37.000 de persoane care visau la o maşină pe vremea comunismului şi au depus la CEC bani pentru ea, inclusiv în 1992, îşi vor primi sumele înapoi actualizate cu inflaţia, în apropierea Crăciunului.

Banii vor veni într-o singură tranşă, începând cu 21 decembrie, a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor. Anunţul modificării Ordonanţei de Urgenţă l-a luat prin surprindere pe Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC, deoarece acesta ştia că vor fi două tranşe de acordare a despăgubirilor (21 decembrie şi 21 ianuarie 2009), evitându-se astfel aglomeraţia de la sucursalele CEC din ţară. Despăgubiri târzii

Statul va acorda despăgubiri în valoare de 220 de milioane de euro, iar valoarea medie a despăgubirilor pe care le vor primi deponenţii este de aproximativ 5.000 de euro. „Cu banii ăştia voi plăti rata la Loganul pe care mi l-am luat între timp, pentru că îmi pierdusem speranţa că, după aproape 20 de ani de stat prin tribunale, vom mai primi ceva“, spune Dumitru Fântâneanu, 66 de ani.

El a avut 54.000 de lei depuşi pentru o Dacie în 1984, iar până la Revoluţie nu a apucat să-şi vadă maşina deoarece „pilele partidului aveau prioritate“, spune el. Adrian Mateescu, 72 de ani, avea cei 70.000 de lei pentru Dacie încă din 1981 şi spune că „procedura este corectă, dar târzie“. Banii pot fi retraşi de la 70 de sucursale CEC din ţară după ce beneficiarii se vor prezenta, începând cu 3 martie, la aceste sucursale pentru a clarifica din punct de vedere juridic dreptul lor de a primi despăgubiri. CONDIŢII

Ce acte sunt necesare? Titularul despăgubirii auto se va prezenta la CEC cu actul pe care este trecută suma depusă şi cu actul de identitate, ambele în original. Dacă sunt cotitulari, se va prezenta doar unul dintre ei la CEC, cu procură şi cu o copie a buletinului celuilalt. Moştenitorul trebuie să certifice că are această calitate. Dacă sunt mai mulţi moştenitori, se va prezenta doar unul, cu împuternicire din partea celorlalţi. Beneficiarii pot retrage banii cash sau pot deschide un cont la CEC în care să-şi păstreze banii. Cei care vor retrage banii vor plăti băncii un comision de 0,5%.

Ne puteți urmări și pe Google News