Londra, implicată în zborurile CIA

Londra, implicată în zborurile CIA

Guvernul de la Londra a recunoscut, ieri, prin vocea ministrului de externe David Miliband că Marea Britanie a fost implicată în operaţiunile CIA privind „extrădările extraordinare“ ale suspecţilor de terorism, revenind asupra dezminţirilor emise de guvernul Tony Blair.

Două avioane care transportau persoane suspectate de terorism au realimentat cu combustibil, în 2002, la baza americană de pe insula britanică Diego Garcia situată în Oceanul Indian. „În ambele cazuri, un singur avion cu un singur deţinut la bord a oprit pentru realimentare la baza americană din Diego Garcia“, a declarat Miliband în faţa parlamentului de la Londra.

„O eroare în documentele americane precedente a făcut ca aceste cazuri să nu iasă la lumină“, a explicat ministrul britanic. Guvernul de la Londra insistase anterior că nu deţine informaţii potrivit cărora vreun teritoriu britanic ar fi fost utilizat pentru transferarea în ţări care permit metode de interogare dure a suspecţilor de terorism reţinuţi de forţele SUA.

Statele Unite au recunoscut că au recurs la această practică, denumită „extrădare extraordinară“. Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului au acuzat Washingtonul că, prin această metodă, „a externalizat torturarea“ suspecţilor de terorism pentru a ocoli legile americane care interzic astfel de practici. România şi Polonia au fost acuzate că ar fi găzduit centre secrete de interogare ale CIA, alegaţii respinse vehement de Bucureşti şi Varşovia.

Ne puteți urmări și pe Google News