Start la repararea drumului Curtea de Argeş - Râmnicu-Vâlcea
- Adam Popescu
- 21 februarie 2008, 02:00
Drumul Naţional 73C, care leagă Curtea de Argeş de Râmnicu- Vâlcea, a intrat în reparaţii, după ce, trei ani, a fost închis oficial din cauza unei alunecări de teren.
Conform autorităţilor, până în luna iunie a acestui an, şoseaua ar trebui redată circulaţiei. Şoseaua, închisă doar pe site În 2005, în Argeş s-au produs numeroase alunecări de teren, iar una dintre ele a afectat DN 73C, pe porţiunea de pe Dealul Momaia. În locul asfaltului s-a „căscat“ o groapă imensă, iar cei care mergeau de la Curtea de Argeş spre judeţul Vâlcea şi invers erau obligaţi să facă un ocol de 60 de kilometri, peste Dealul Negru. Totodată, locuitorii a şase comune argeş ene erau izolaţi, astfel, de restul judeţului.
Pe site-ul Ministerului Transporturilor, drumul este oficial închis, dar argeşenii se încumetau să treacă peste deal pe o variantă de pământ făcută de autorităţile locale ale comunei Tigveni. Drumul de pământ, plin de gropi, a reprezentat coşmarul şoferilor din zonă în ultimii trei ani.
De două săptămâni însă, au început lucrările de refacere a drumului naţional pe Dealul Momaia, costurile ridicându-se la 5.500.000 de lei, conform şefului Districtului Drumuri Naţionale Argeş, Cornel Moldoveanu. „Se execută lucrări de consolidare a terasamentelor, prin radieri de beton armat pe piloţi şi realizarea unui pod tubular“, declară acesta. Pod peste hău În prezent, o firmă din Curtea de Argeş, care a luat o parte din lucrări în subantrepriză, sapă de zor în mal pentru a ajunge la pânza freatică. „Vom monta gabioane şi vom reface echilibrul stricat la construirea acestei şosele, în anii ’80, când nu s-a ţinut cont de pânza freatică. Montăm saltele elastice şi tuburi de dren astfel încât apa să se scurgă“, afirmă Ion Drăgăniţă, director adjunct al firmei care lucrează pe Momaia. Soluţia găsită pentru redarea circulaţiei pe DN 73C este construirea unui pod peste alunecarea de teren şi consolidarea malurilor râpei, adâncă de 20 de metri. „E o lucrare serioasă, de aproape un milion de euro, care trebuie terminată în patru luni“, spune Cornel Moldoveanu. Cei care trec în continuare pe varianta ocolitoare speră ca termenul să fie respectat.
„Ne-am chinuit trei ierni aici, pe drumul acesta rupt. Nimeni nu ne-a băgat în seamă, ne-am rupt maşinile pe aici. Nici nu mai cred că îl vor repara vreodată, chiar dacă acum lucrează la el. Am pierdut speranţa“, spune supărat Ion Alexa, din comuna Tigveni. Omul face naveta la Curtea de Argeş cu maşina personală, iar de când cu alunecarea de teren spune că a plătit încă o dată maşina, „prin piesele pe care le-a cumpărat“.