Kosovo, naţionala naţionaliştilor

Kosovo, naţionala naţionaliştilor

Proclamarea independenţei de către provincia sârbă ridică probleme şi pe plan fotbalistic. Noul stat îşi revendică jucătorii „înrolaţi“ de Albania,

Pentru jucătorii născuţi pe teritoriul statului Kosovo, dorinţa unei cariere fotbalistice de succes a fost mai aprigă decât febra naţionalismului. Albania vecină a profitat din plin de valorile date de cluburile de pe teritoriul statului Kosovo. Jucătorii „adoptaţi“ au primit paşapoarte albaneze care le-au facilitat transferurile la echipele din străinătate, chestiuni altfel imposibil de realizat în condiţiile statutului ambiguu al fostului teritoriu controlat de ONU. Lorik Cana a strâns deja 24 de meciuri pentru Albania Cel mai cunoscut jucător de fotbal care s-a născut în Kosovo este Lorik Cana, căpitanul formaţiei franceze Olympique Marseille. Cana are deja 24 de selecţii în naţionala Albaniei. Întrebat nu demult de un jurnalist albanez cum va proceda în cazul în care Kosovo îşi va proclama independenţa, acesta a dat de înţeles că s-a rupt de rădăcinile sale kosovare.

„Mi-am găsit deja echipa“, a spus Cana. În aceeaşi situaţie se află Arjan Beqaj, Armend Dallku, Debatik Curri, Besart Berisha, Besnik Hasi, Mehmet Dragusha şi alţi fotbalişti care s-au născut pe teritoriile statului Kosovo, dar care au îmbrăcat deja tricolul naţionalei Albaniei. Formalităţi greoaie şi obstacole din partea regulamentelor „Dacă un jucător a evoluat în naţionala unui stat, el nu îşi mai poate schimba opţiunea, fiind împiedicat să se alăture altei selecţionate“, spune Armando Duka, preşedintele Federaţiei Albaneze de Fotbal. Totuşi, un fotbalist poate să-şi schimbe echipa naţională în cazul în care cele două federaţii se pun de acord, iar forurile fotbalistice internaţionale dau undă verde. Acest proces necesită timp, lucru care nu-i avantajează pe fotbaliştii în cauză, ei neputând să evolueze în această perioadă nici pentru Albania, nici pentru Kosovo.

Situaţia de faţă este însă una fără precedent, iar FIFA şi UEFA ar putea lua măsuri în consecinţă. Problema este una cu un pronunţat caracter politic. Kosovarii consideră că Albania le exploatează talentele fotbalistice, însă nu sunt la fel de vehemenţi când vine vorba de jucătorii care, între timp, s-au integrat la echipele naţionale ale Elveţiei (Valon Behrami) sau Finlandei (Shefki Kuqi). DEBUT

Ne puteți urmări și pe Google News

Kosovo ar putea participa la preliminariile pentru Campionatul European din 2012 Un alt subiect fierbinte vizează clipa în care Kosovo va putea participa la preliminarii Europene şi Mondiale. Conform antecedentelor, acest moment nu poate fi departe. Alte trei teritorii ale fostei Iugoslavii desprinse cu „scântei“ de Belgrad au avut traiectorii diferite. Mace-donia, Croaţia şi Slovenia şi-au proclamat independenţa în 1991. Macedonenii au fost încadraţi în structurile FIFA şi UEFA trei ani mai târziu, în 1994, în vreme ce Croaţia şi Slovenia au făcut acest pas în 1992.

O altă republică ex-iugoslavă, Bosnia, a devenit stat independent în 1992 şi a aderat la forurile fotbalistice internaţionale în 1996, la finalul groaznicului război civil care a măcinat-o. Ţinând cont de aceste precedente, Kosovo ar putea juca primul meci oficial cel mai devreme în toamna anului 2010, în preliminariile pentru Euro 2012.