Vă răspunde psiholog MĂDĂLINA DIDEA, managing partner al Hart Human Resource Consulting.
Când îi propun şefului meu un proiect, este foarte încântat de idee şi pare să-l susţină. Însă după ce vine de la şeful lui, are o cu totul altă idee, de multe ori opusă celei propuse de mine. În plus, o mai şi susţine cu ardoare. Ce trebuie să fac în astfel de situaţii? Ceea ce relatezi tu se leagă de o chestiune deseori întâlnită la locul de muncă, dar şi în viaţa de zi cu zi: interacţiunea cu personalităţile mai accentuate. Personalitatea managerilor are, fără doar şi poate, o influenţă importantă asupra organizaţiei.
Psihologii care lucrează în organizaţii au observat de-a lungul timpului diferite comportamente accentuate, pe care apoi le-au grupat în 11 mari tipologii. Există chiar şi instrumente de evaluare psihologică ce pot identifica aceste personalităţi şi unele organizaţii le folosesc tocmai pentru a nu numi în funcţii de impact persoane care pot produce influenţe negative.
Una dintre tipologii este personalitatea dependentă. Oamenii cu o astfel de personalitate au o mare nevoie de acceptare, de a fi plăcuţi, în special de cei pe care îi percep ca fiind figuri ce simbolizează autoritatea. Ei au o dificultate pronunţată de a lua decizii, mai ales când acestea pot intra în coliziune cu opiniile autorităţii.
Sunt persoane cărora le vine extrem de greu să-i confrunte direct sau să-i contrazică pe cei ce sunt percepuţi ca având autoritatea. De aceea, aceste persoane în roluri de manageri au o dificultate în a menţine o echipă, pentru că membrii acesteia se simt nesusţinuţi şi neghidaţi.
Pentru a lucra cu persoane cu personalităţi dependente, trebuie să fii pregătit pentru indecizie, lipsă de acţiune şi interacţiune cu un manager fără leadership. Fii pregătit să poţi lua iniţiative, dar şi să nu fii susţinut atunci când acestea pot eşua sau când nu coincid cu părerile superiorului şefului tău.