Pericolul vieţii moderne. Sănătatea este pusă în primejdie de obiectul devenit o necesitate
- Lucian Ionescu
- 11 octombrie 2019, 17:27
Dependenţa de televizor şi calculator adună din ce în ce mai multe victime, fiind un fenomen care ia amploare pe măsură ce tehnologia modernă evoluează şi devine mai atractivă. Sedentarismul cauzat de orele petrecute în faţa calculatorului reprezintaă principalul inamic al sănătaţii cu consecinţe negative ale expunerii la aceste dispozitive moderne.
De aceea este nevoie pentru a vă menţine o stare de sănătate bună, să ţineţi cont de anumite aspecte
Iată, mai jos, câteva dintre obiceiurile pe care este recomandat să ți le formezi în acest sens:
Ai senzația de uscăciune și de usturime a ochilor, vederea îți este uneori încețoșată și când te privești în oglindă arăți de parcă nu te-ai mai odihnit de câteva nopți?
Toate simptomele tale sunt, de fapt, rezultatul faptului că atunci când stai foarte mult în fața computerului uiți să clipești. Imaginează-ți că, în mod normal, ar trebui să clipești de 12-15 ori pe minut, iar atunci când folosești ecranul calculatorului nu reușești să faci acest lucru decât de patru-cinci ori pe minut.
Prin urmare, este indicat să-ți protejezi ochii. Poți alege, la recomandarea medicului, ochelari fără dioptrii, dar cu mai multe filtre În plus, tot pentru protecția ochilor tăi, medicul îți mai poate recomanda să folosești lacrimi artificiale, picături cu vitamina A sau să consumi cât mai multe fructe de pădure.
În afară de a clipi, mai uiți să faci un lucru esențial pentru starea ta generală de sănătate: să te hidratezi. Dacă vezi că la sfârșitul unei zile de muncă de opt-nouă ore nu ai băut decât 500 de mililitri de apă, atunci este timpul să iei măsuri, pentru ca pe viitor să nu se mai repete situația.
De asemenea, studiile au demonstrat de-a lungul timpul că lipsa mișcării și faptul că petreci ore în șir în fața computerului pot fi nocive pentru sănătatea ta.
Iată ce recomandă specialiștii
Ia o pauză la fiecare 30 de minute - ridică-te de pe scaun sau fotoliu și întinde-te, fă exerciții de stretching;
stai în picioare atunci când vorbești la telefon;
dacă instituția unde lucrezi are curte, mergi din când în când în pauze și stai în picioare,
participă, pe cât posibil, la ședințe care nu sunt ținute în birouri, ci în aer liber și încearcă să nu stai jos
fii foarte atent la poziția pe care o ai când stai pe scaun; nu sta aplecat asupra computerului
Pentru a te menține în formă, chiar și atunci când ești nevoit să stai ore în șir în fața computerului, este esențial să nu neglijezi orele de masă. Oricât de urgente ar fi proiectele pe care le ai de îndeplinit, nu uita că de felul în care te hrănești depinde starea ta de sănătate.
Atunci când ești nevoit să stai cel puțin opt ore pe zi în fața computerului, asigură-te că ai grijă de ochii tăi, că te hidratezi cum trebuie, că nu uiți că este important să te hrănești corespunzător, și, nu în ultimul rând, fă pauze ca să te miști. Acestea sunt doar câteva aspecte de care e bine să ții cont dacă vrei să te menții în formă, chiar și atunci când jobul tău presupune o activitate sedentară, potrivit observator.tv