Capitala incremenita

Capitala incremenita

Utilajele firmelor de deszapezire au intrat tarziu pe arterele Bucurestiului. Putini soferi s-au incumetat sa iasa la drum, cei mai multi au folosit metroul.

Autoritatile bucurestene s-au dezmortit greu dupa ninsoarea de alaltaieri-noapte. La primele ore ale diminetii, principalele artere ale orasului erau sub nameti grei, iar putine masini se aventurasera sa-si faca singure drum. Majoritatea au ramas cuminti, pe trotuare, in asteptarea unor zile mai putin albe.

Nici reprezentantii Primariei Capitalei nu au crezut ca sfaturile lor vor fi ascultate, iar traficul va fi atat de scazut - aceasta ar fi explicatia pentru faptul ca nu au intervenit in forta de la primele ore ale diminetii.

Initial, viceprimarul Razvan Murgeanu precizase ca circulatia pe principalele bulevarde va fi intrerupta artera cu artera pentru a permite intrarea utilajelor. S-a razgandit in cursul dupa-amiezii, hotarand ca deszapezirea sa continue fara a mai recurge la inchiderea traficului. Intr-un tarziu, firmele de deszapezire au fost solicitate sa intervina cu toate masinile aflate la dispozitie, pe toate strazile, inclusiv pe cele secundare.

„Este vorba de un total de 468 de utilaje. Pana la ora 1.00 (noaptea trecuta - n.r.), cand avem sedinta Comandamentului de Deszapezire convocata de primarul Videanu, speram sa nu mai fie probleme mari nicaieri in Bucuresti”, a precizat Murgeanu.

Amenzi pentru firmele de deszapezire

Ieri dupa-amiaza, in jurul orei 15.30, sectoarele 2 si 3 erau singurele fara probleme majore, iar cel mai rau statea sectorul 5, a mai spus viceprimarul. Toate cele sase firme responsabile cu deszapezirea in Capitala au primit amenzi de pana la 5.000 de lei - unele pentru ca nu au scos utilajele pe teren, altele pentru ca au intervenit defectuos la degajarea strazilor, dupa ninsorile abundente din ultimele zile. „Fiecare dintre cele sase firme a primit intre 21 si 100 de puncte-amenda, adica de la 1.050 la 5.000 de lei (valoarea unui punct-amenda este de 50 de lei)”, au explicat surse din politie.

Potrivit acestora, celor sase firme bucurestene li se adauga alte sapte din judetele Vrancea si Dambovita, doua dintre aceste societati fiind cele care ar fi trebuit sa intervina pe Autostrada Soarelui. Amenzi li s-au promis si celor care nu si-au curatat trotuarele din fata casei sau firmei. Persoanele fizice si juridice sunt obligate de lege sa inlature zapada de pe trotuarele aferente imobilelor in care domiciliaza sau isi desfasoara activitatea. 

Solidaritatea si lopata nu mai functioneaza

Putini s-au mobilizat: Eugenia Chitu, o bucuresteanca de pe strada Crisana, se lupta ieri voiniceste sa-si faca loc in fata curtii. Inca de dimineata, de la ora 7.00, ajutata de o lopata, sapa de zor prin nameti. „Am aici o vecina batrana, mai incolo inca o femeie singura si am zis sa le dau eu zapada, daca nu e nimeni sa o faca”, spunea femeia. Ea regreta ca oamenii nu se mai ajuta unii pe altii.

„Inainte, daca ningea, veneau toti sa curete. Ca, stiti cum era: nu trebuia decat sa se teama unii de sanctiuni si deja faceau treaba!”, si-a amintit femeia. (A contribuit  Andrei Udisteanu)

TAMPONARI PE BANDA RULANTA

Peste 170 de masini avariate

Mai mult de 170 de masini au fost avariate, iar o persoana s-a ales cu rani usoare, in cele 85 de tamponari produse pe strazile Capitalei, in mai putin de 24 de ore (de miercuri seara pana joi dupa-amiaza). Acesta este „bilantul” dat publicitatii, ieri, de politistii bucuresteni care au apreciat ca numarul accidentelor ar fi fost cu mult mai mare daca zapada si viscolul ar fi afectat Bucurestiul intr-o zi „normala” de lucru.

„Nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca ar fi fost 7 ianuarie, spre exemplu. Sa nu uitam ca, miercuri, s-a circulat in Capitala ca intr-o zi de duminica”, a adaugat unul dintre oamenii legii. Potrivit politiei, cele mai multe accidente s-au produs deoarece soferii nu au pastrat distanta fata de autovehiculele care circulau in fata lor si nu au mai avut suficient spatiu de franare in conditiile in care strazile erau acoperite cu zapada.

Mai mult, ieri-dimineata, un tramvai al liniei 41 a deraiat in zona Moghioros (cartierul Drumul Taberei), din cauza unui bloc de gheata format de sine. Garnitura a fost repusa pe linie abia dupa aproximativ 20 de minute. Pentru a evita bocajele, peste 300 de politisti au fost trimisi in strada pentru a directiona soferii si utilajele de deszapezire.

STRAZILE PRIMARILOR IN NAMETI

Arterele pe care locuiesc sefii Capitalei n-au fost deszapezite preferential Strazile pe care locuiesc sefii administrativi ai Bucurestiului erau, ieri, adevarate baricade. Pe majoritatea nu se putea intra decat cu masini de teren din cauza faptului ca arterele n-au fost deszapezite, cele mai multe dintre ele fiind secundare.

In fata caselor edililor erau doar mici poteci facute cat sa iasa din curte, si niciunul dintre cei „cautati” acasa de reporterii EVZ nu facuse curatenie totala in perimetrul locuintei, asa cum prevede regulamentul de ordine publica si bunul-simt.

1. VIDEANU. Pe strada Aviator Petre Cretu din sectorul 1, unde locuieste primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, zapada era de aproape 30 de centimetri. Niciun utilaj de deszapezire nu trecuse prin fata casei edilului-sef, iar vecinii sai abia reuseau sa iasa cu masinile intr-o artera principala. In fata casei primarului general, trotuarul de langa gard zacea inca sub zapada.

2. MURGEANU. Dupa ce in 2005 viceprimarului Razvan Murgeanu i s-a reprosat ca i-a fost curatata strada din zelul nemasurat al directorului REBU, ieri la adresa din Petöfi Sandor a edilului nu s-au miscat nametii. Peisaj de iarna grea in fata casei lui Murgeanu, cu zapada si blocaje de masini. Nici trotuarul nu era curatat ieri la amiaza, o obligatie obsteasca nepusa in practica.

3. CHILIMAN. Strada din fata casei primarului sectorului 1 al Bucurestiului, Andrei Chiliman, era ieri dupa-amiaza inca sub zapada. Nu trecusera utilaje de deszapezire pe la  adresa primarului, din strada Cristofor Columb, trotuarul era insa curatat bine de nameti, semn ca seful sectorului 1 si-a facut de dimineata datoria de cetatean al orasului.

4. VANGHELIE. In cazul primarului sectorului 5 lucrurile sunt mai simple, deoarece acesta locuieste pe una dintre marile artere ale Bucurestiului, bulevardul Dacia, care au fost curatate non-stop inca de miercuri noaptea. In fata casei lui Marian Vanghelie doi muncitori trudeau din greu, ieri dupa-amiaza, la inlaturarea nametilor de pe trotuarul public. (Liviu Iolu)

Ne puteți urmări și pe Google News