Ministerul Sanatatii intentioneaza sa creasca substantial numarul medicamentelor generice, compensate 90%.
Din acest an, medicamentele vor fi prescrise din nou pe baza denumirii comerciale, nu a DCI-ului (denumire comuna internationala) cum se intampla acum. In plus, lista medicamentelor compensate in proportie de 90% se va dubla in acest an, iar medicii de familie vor putea incheia contracte cu casele de asigurari chiar daca nu au 1.000 de asigurati pe lista, cum se cerea pana acum.
Acestea sunt o parte dintre noutatile pe care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii le pregatesc pentru acest an. Specialistii in domeniu spun insa ca unele dintre aceste modificari vor bulversa si mai mult sistemul.
Nurofen in loc de ibuprofen
Dupa ce, anii trecuti, medicilor li s-a cerut sa scrie pe retete denumirile comune internationale (DCI) ale medicamentelor, din acest an li se impune sa revina la prescrierea produselor pe denumirea lor comerciala (DC). Spre exemplu, pe reteta va scrie Nurofen (DC) si nu ibuprofen (DCI). Noua regula este stipulata in proiectul de contract cadru privind acordarea asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, care urmeaza sa intre in vigoare peste cateva luni.
„Aceste schimbari frecvente dezorienteaza medicii si nu sunt benefice. Fiecare dintre cele doua sisteme de prescriptie au avantaje si dezavantaje, insa parerea mea este ca medicul trebuie sa fie cel care decide daca elibereaza un medicament folosind denumirea comuna internationala sau denumirea comerciala. Chiar daca bioechivalenta intre medicamente se spune ca este aceeasi, modul de absorbtie al produsului, spre exemplu, este diferit”, explica decanul Facultatii de Medicina din Bucuresti, Mircea Cinteza, fost presedinte al Colegiului Medicilor.
Acesta mai spune ca responsabilitatea finala pentru prescriptia medicamentelor este a medicului si ca el trebuie sa decida in ce varianta va prescrie reteta, in functie de pacient si de afectiunea acestuia.
Medicul de familie Sever Cristian Oana este de parere ca varianta de acum, prescriptie pe baza DCI-ului, este mai buna, pentru ca „optiunea de a lua un medicament sau altul era a pacientului, in functie de banii de care dispune. Nu inteleg ce se doreste cu aceasta schimbare”.
Fonduri mai mari pentru medicamente
Ministrul Eugen Nicolaescu a anuntat ca lista medicamentelor compensate in proportie de 90% se va dubla in acest an. „Vrem sa dublam numarul medicamentelor care sa fie incluse pe lista A, compensare 90%, tocmai pentru ca sa creasca accesul pacientilor la medicamente, mai ales ca cei mai mari consumatori sunt cei cu venituri mici”, a adaugat ministrul. Pe lista B vor fi medicamente generice, altele decat cele de pe lista A, dar si brenduri, adica produse originale. „Fondurile alocate pentru compensate si gratuite vor creste in 2008 cu 18a fata de 2007.
Cu ajutorul altor masuri corelate - reducerea pretului la medicamentele generice cu 20-30%, controlul riguros al prescrierilor prin monitorizarea cheltuielilor - vor ajunge la o crestere cu 25% a fondurilor alocate pentru compensate”, ne-a mai spus ministrul. Medicul de familie Sever Cristian Oana crede ca intentia MS este buna, „daca bugetul le permite sa ia o astfel de decizie fara sa se ruineze si sa se termine banii la jumatatea anului”.
Se acutizeaza criza de doctori de la sate
Pe de alta parte, in proiectul de contract cadru se stipuleaza ca la incheierea contractelor de furnizare de servicii in asistenta medicala primara pentru medicii de familie din mediul urban sa nu mai existe obligatia ca acestia sa aiba un numar minim de 1.000 de asigurati. Noua regula va fi benefica pentru doctorii care au putini pacienti, insa defavorizeaza zonele sarace, mai ales cele rurale.
„Medicii vor fi atrasi in zone confortabile din orase si vor pleca sau nu se vor mai duce in zonele defavorizate unde exista o mare criza de personal, iar un doctor poate avea si 3.000-4.000 de pacienti pe lista”, considera fostul presedinte al Colegiului Medicilor, Mircea Cinteza.