Un student rus în vârstă de 20 de ani a fost internat într-un sanatoriu de nebuni, sub acuzaţia de hărţuire sexuală, cu o seară înaintea mitingului anti-Putin organizat de el.
Povestea lui Artem Basirov a ajuns la urechile presei occidentale care a urmărit alegerile prezidenţiale din luna decembrie în Rusia.
Basirov făcea parte dintr-un grup de activişti democraţi din Rusia, care plănuiau un protest împotriva preşedintelui Vladimir Putin.
Cu o seară înainte de miting, tânărul a fost luat de acasă de către serviciile secrete ruse şi internat într-un sanatoriu, unde i s-a administrat un tratament cu sedative puternice, relatează ediţia online a publicaţiei britanice The Telegraph.
"A fost o experienţă înspăimântătoare" a spus Basirov, care candida la o funcţie parlamentară în cadrul coaliţiei fostului campion la şah Garry Kasparov.
Acesta nu este singurul caz în care oponenţi ai regimului de la Kremlin sunt internaţi în instituţii psihiatrice de stat, susţine cotidianul britanic.
Vârful iceberg-ului
Cazul studentului este urmat de cel al Larissei Arap, o jurnalistă în vârstă de 49 de ani din Murmansk, care a fost reţinută pe motive psihiatrice pentru 46 de zile, după ce a relatat abuzurile asupra copiilor din aceeaşi unitate psihiatrică în care a fost apoi internată.
Folosirea pedepselor psihiatrice s-a născut în timpul conducerii lui Nikita Khrushchev.
Reînvierea acestor metode de către autorităţile ruse au îngrozit activiştii pentru respectarea drepturilor omului, iar aceste cazuri sunt doar vârful iceberg-ului, susţine Doctorul Lubov Vinogradova, director executiv al asociaţiei psihiatrilor independenţi din Rusia.
"Sub regimul Putin am asistat la o înmulţire graduată a cazurilor de încălcare a drepturilor omului prin intermediul psihiatriei" susţine Vinogradova, citată de Telegraph.
Organizaţia psihiatrilor particulari a raportat aproximativ 500 de astfel de cazuri în ultimul an.
Mulţi dintre cei internaţi cu forţa au fost ţinta unor atacuri din partea unor politicieni sau oameni de afaceri care au oferit mită pentru a convinge autorităţile să semneze actele de internare, precizează Vinogradova.
Studentul în vârstă de 20 de ani a fost eliberat abia după ce organizaţia psihiatrilor independenţi a protestat în mod public faţă de detenţie.