Cu ce înlocuiţi dinţii: implant, proteză sau punte?
- Adam Popescu
- 8 februarie 2008, 08:23
În funcţie de buget, puteţi alege între proteze mobile sau punţi, care costă cel mult 100 de euro, şi implanturi, care ajung la 700 de euro.
Implanturile dentare sunt cea mai bună metodă de a înlocui un dinte pe care l-aţi pierdut, deoarece intervenţia nu afectează dinţii vecini, sunt de părere stomatologii. Dacă nu aveţi posibilitatea de a face un implant, puteţi opta pentru o punte din plastic sau din porţelan, ori pentru o proteză mobilă.
Aceasta din urmă este mai ieftină, dar are dezavantajul că trebuie scoasă şi curăţată după fiecare masă. Stomatologii vă recomandă să nu staţi prea mult fără un dinte, deoarece în timp pot apărea complicaţii. Osul pe care a fost susţinut acesta „se micşorează“ în timp şi pot apărea complicaţii. Implantul, cea mai bună soluţie Implantul dentar este o rădăcină din titan care se înşurubează în locul rădăcinii dintelui extras. Sudarea rădăcinii din titan de osul maxilar durează aproximativ trei luni, dacă implantul este de bună calitate.
„După acest interval, în rădăcina artificială se înşurubează un pivot (suprastructură) pe care se pune o coroană (dinte). Implantul este cea mai bună metodă recomandată celor care şi-au pierdut un dinte, deoarece nu există riscul distrugerii dinţilor vecini“, explică Bogdan Bader, medic stomatolog implantolog, chirurg principal bucomaxilo-facial la BB Clinic, din Capitală.
Anumiţi factori locali şi de sănătate generală pot contraindica un implant. Spre exemplu, acesta nu se recomandă celor care suferă de diabet, iar boala nu este stabilizată, sau fumătorilor înrăiţi. Medicul specialist implantolog este cel mai în măsură să vă spună dacă puteţi să vă înlocuiţi un dinte pierdut cu un implant. Protezele, recomandate şi în cazuri de urgenţă
Punţile sunt o altă metodă de a înlocui un dinte pierdut. Metoda presupune şlefuirea dinţilor vecini şi acoperirea lor cu coroane dentare. Punţile pot fi din plastic, din metal cu plastic sau cu porţelan ori integral din porţelan. Metoda are dezavantajul că, prin şlefuire, se pierde substanţa dentară. O altă soluţie este proteza mobilă din plastic care se fixează cu o clemă din sârmă inoxidabilă de dinţii vecini. Costul metodei este redus şi nu este nevoie de şlefuirea dinţilor. Proteza trebuie scoasă însă după fiecare masă şi curăţată.
„Proteza este recomandată numai pentru cazurile sociale sau pentru tratamentele de urgenţă“, mai spune dr. Bogdan Bader. Orice soluţie aţi alege, protezarea locului rămas gol după extracţie se face la cel puţin şase luni, pentru ca rana să aibă timp să se vindece. Medicii vă sfătuiesc să nu staţi prea mult fără un dinte, pentru că ceilalţi au tendinţa de a ocupa spaţiul liber.
„Dinţii vecini se înclină spre spaţiul rămas gol, iar dintele de pe maxilarul opus va creşte în acea breşă“, mai spune medicul. În timp, pot apărea contacte nefiziologice între dinţi care pot cauza complicaţii. În plus, şi osul care susţine dintele se poate micşora (înălţimea osului maxilar se reduce), ceea ce complică tratamentul . ORIENTATIV
700 de euro un implant Implant: 700 de euro
Punte: 100 de euro (pentru un dinte din ceramică) sau 20 de euro (pentru un dinte din plastic)
Proteză mobilă: 30 de euro.