Blair se pregăteşte pentru preşedinţia UE

Blair se pregăteşte pentru preşedinţia UE

Fostul premier britanic Tony Blair a făcut câţiva paşi pentru pregă tirea unei campanii, în vederea unei candidaturi la funcţia de preşedinte al Consiliului European, noul post creat de Tratatul de la Lisabona.

 Blair, scrie „The Guardian“, s-a întâlnit în acest sens cu vechii săi aliaţi, dar nu a luat încă o decizie finală în privinţa candidaturii.

Fostul şef al guvernului de la Londra, în prezent emisar al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu şi consilier în cadrul a două companii private, este susţinut activ de preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Socialiştii francezi sunt însă mai puţin fericiţi de perspectiva unui preşedinte al UE care a susţinut războiul din Irak. Nici cancelarul german creştin-democrat Angela Merkel nu susţine această candidatură, care ar întări rolul socialiştilor pe scena politică.   În plus, scrie „The Guardian“, Parisul şi Berlinul ar avea rezerve serioase în a sprijini un preşedinte al UE dacă acesta nu se bucură şi de acordul lui Gordon Brown, cu care Tony Blair a avut diferende serioase în trecut. Preşedinţia UE are deja mai mulţi pretendenţi, chiar dacă niciunul nu şi-a anunţat oficial intenţia de a candida.

Printre aceştia, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, un posibil favorit al statelor mici şi medii, care nu doresc ca toate posturile înalte să fie ocupate de „greii UE“. Fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel, promovat de Germania, este un alt nume vehiculat de presa europeană. La fel, premierul belgian Guy Verhofstadt şi fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski. Un post cu îndatoriri neclare Deocamdată, îndatoririle precise ale viitorului preşedinte nu sunt trasate foarte clar, primul ocupant al postului urmând să stabilească tiparul. Tratatul stipulează că funcţia va fi mai degrabă administrativă - concentrată pe organizarea şi coordonarea reuniunilor sau pe relaţia Consiliului cu Parlamentul - dar că va presupune şi reprezentarea UE în politica externă. Preşedintele va fi ales, începând cu 2009, pentru un mandat de doi ani şi jumătate de către membrii Consiliului European şi va primi un salariu de aproximativ 270.000 de euro pe an.

Ne puteți urmări și pe Google News