Sute de copii romi ajung în Marea Britanie la furat şi la cerşit
- Adam Popescu
- 28 ianuarie 2008, 06:09
Romii plecaţi din România sunt, din nou, pe prima pagină a ziarelor din străinătate. De această dată, mai multe echipe de jurnalişti de la tabloide din Marea Britanie, Daily Mail si The Sun, au făcut o anchetă în oraşul ialomiţean Ţăndărei.
Concluzia: 150 de copii de etnie romă din localitate au abandonat şcoala, iar acum sunt folosiţi la cerşit şi furat pe străzile din Londra.
"Când auzea de noi că suntem ţigani, nu ne primea nicăieri, atunci am plecat în Anglia să vindem ziare", povesteşte Ion Gherasim.
Acesta a fost începutul, în urmă cu 8-9 ani. În Ţăndărei au mai rămas însă peste 4.000 de romi. Mirajul Occidentului nu i-a sedus pe toţi.
"După cum se spune: noi furăm, omorâm, noi cerem. De ce nu se face un raport să vadă câţi au fost arestaţi în Anglia pentru furt şi dacă sunt arestaţi pentru altele?", susţine Traian Drăguşin, bulibaşă de Ţăndărei.
Se ştie doar că romul e descurcăreţ, aşa că cei care şi-au luat inima-n dinţi şi au ajuns la Londra, s-au adaptat uşor printre "mister", "gentlemen","sir" şi "lady".
Copiii pe care i-au dus cu ei acolo sunt însă adevăratul ajutor. "Dacă iei o găină, întreb cât costă. Aia spune în engleză şi copilul traduce", spune un localnic.
Asta pentru că cei mai mulţi dintre copiii romi fac şi grădiniţa şi şcoala în Anglia. Acolo primesc o bursă lunară, iar părinţii lor au şanse mult mai mari să obţină acte. Romii povestesc - unii cu mândrie, alţii cam dezamăgiţi - că mulţi dintre cei mici vorbesc deja engleza cursiv, însă nu ştiu o boabă de română sau roma.
Jurnaliştii britanici susţin că cei 150 de copii din Ţăndărei au fost racolaţi de o grupare de traficanţi de persoane. Infractorii ar fi câştigat milioane de lire sterline trimiţându-i la furt şi cerşit. Săptămâna trecută poliţiştii britanici au organizat o acţiune în urma căreia au reţinut mai mulţi minori, şi asta pentru că în ultima săptămână a avut loc o creştere dramatică a furturilor şi a micilor infracţiuni.
"În parte, 70-80 din cei 150 se află încă la domiciliile părinţilor din Ţăndărei, iar ceilalţi nu sunt doar în Anglia, sunt şi în Spania", a declarat Ion Manolache, comandant Poliţia Ţăndărei.
Intrarea în UE le-a deschis porţile
Tabloidul britanic, Daily Mail a vorbit şi cu directoarea şcolii primare numărul 1din Ţăndărei. Aceasta a declarat că aceşti copii au început să dispară după ce România a intrat în Uniunea Europeană, acum 12 luni.
"Fără niciun anunţ, un copil nu a venit la ore într-o zi. Am trimis oameni la locuinţa acestuia şi familia le-a spus că a plecat în străinătate", a declarat Steluta Rulrana.
"Cei mai mulţi dintre ei provin din familii de ţigani si nu vor să vorbească despre asta. Problema se va înrăutăţii cu siguranţă. Fiecare dintre noi ştie care sunt beneficiile pe care le oferă Marea Britanie, pentru educaţie şi sănătate", a adăugat aceasta.