Elevii uneia dintre cele mai importante instituţii de învăţământ din Ploieşti, Colegiul Naţional „I.L. Caragiale“, vor rămâne fără teren de sport deoarece a fost retrocedat moştenitorilor foştilor proprietari.
Astfel, în anul 2001, un teren de 1.450 de metri pătraţi din curtea colegiului a fost revendicat în instanţă. Procesul a durat şase ani, iar dosarul a ajuns până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a decis retrocedarea unei părţi importante din curtea colegiului celor nouă moştenitori ai foştilor proprietari, Ion şi Petre Ghica. Pe terenul cu pricina se află o pistă de atletism, un teren de handbal şi o tribună de unde elevii îşi încurajează colegii la competiţiile sportive. Moştenitorii nu vor să negocieze
„Noi am primit o somaţie de la un executor judecătoresc pentru punerea în aplicare a unei decizii a instanţei rămasă definitivă şi irevocabilă. Avem două posibilităţi pentru a salva terenul de sport. Ori autorităţile locale şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării vor reuşi să-i convingă pe moştenitori cu o despăgubire în bani ori vom încerca să negociem un alt amplasament astfel încât să rămânem măcar cu terenul de handbal“, explică situaţia Petre Năchilă, directorul Colegiul Naţional „I.L. Caragiale“.
La aflarea veştii că ar putea rămâne fără teren de sport, elevii au intrat în panică. „Nu se poate să ne lase fără pista de atletism şi terenul de sport. Abia le-au reparat anul trecut. Noi unde o să mai facem orele de educaţie fizică?“, se întreabă Cecil Dumitrescu, unul dintre elevii colegiului. De partea cealaltă, moştenitorii nu par dispuşi să negocieze.
„Noi nu dorim decât punerea în aplicare a deciziei instanţei. Alte comentarii nu-şi au rostul“, spune Ion Ghica, unul dintre cei nouă moştenitori ai terenului respectiv. Potrivit municipalităţii, deocamdată nu a fost demarată nicio acţiune pentru răscumpărarea terenului. „Aşteptăm să fie formulate pretenţiile financiare, care vor fi aduse la cunoştinţa consilierilor locali“, susţine Alina Necula, din cadrul Serviciului Comunicare al Primăriei Ploieşti. ATRACTIV
Teren de sute de mii de euro Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Prahova, vina pentru situaţia creată aparţine şi primăriei, care ar fi trebuit să vină cu o ofertă de cumpărare a terenului cu ani în urmă, când preţurile de pe piaţa imobiliară erau mai mici. În prezent, terenurile din zona centrală a oraşului se vând cu câteva sute de euro pe metrul pătrat.
„În zona centrală, unde este situat şi Colegiul Caragiale, un metru pătrat de teren valorează peste 600 de euro, cu condiţia ca acolo să se poată construi blocuri de locuinţe sau sedii de birouri“, explică Dragoş Stoica, reprezentantul unei agenţii imobiliare din Ploieşti.