Celebra companie finlandeză de telefoane a decis să închidă fabrica de la Bochum (Germania) la mijlocul acestui an.
Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, a anunţat printr-un comunicat că intenţionează să desfiinţeze fabrica din Bochum, Germania, până la jumătatea anului. Producţia va fi transferată către regiunile cu costuri mai reduse, în special în România. În urma acestei decizii, vor fi disponibilizaţi circa 2.300 de angajaţi din Germania.
Motivul pentru care Nokia a decis să închidă fabrica de la Bochum este faptul că facilitatea nu este suficient de competitivă. „Transferăm producţia la fabricile existente, în principal la cea din România, care va deveni operaţională în primul trimestru“, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Arja Suominen, citat de agenţia Reuters. La fabrica din România, de la Jucu, judeţul Cluj, compania finlandeză se pregăteşte să înceapă producţia de telefoane cel mai probabil în martie anul acesta. Investiţia se ridică la peste 60 de milioane de euro. Mutare strategică Costurile închiderii unei fabrici într-un stat ca Germania sunt însă mari, deoarece angajaţilor disponibilizaţi li se vor acorda probabil plăţi compensatorii substanţiale. „Pe termen lung, cred că este o mişcare inteligentă. Pe termen scurt, nu ştim care vor fi costurile. În general, Germania este o ţară scumpă pentru desfiinţarea unei fabrici sau disponibilizarea de angajaţi“, a declarat un analist.
Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare şi Formare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a anunţat în urmă cu puţină vreme că, până la sfârşitul acestui an, compania Nokia va angaja, pentru fabrica sa de la Jucu, 1.000 de persoane. În prima etapă, se vor angaja aproximativ 150 de oameni, dintre care 100 de posturi vor fi destinate personalului de producţie, iar alte 50 pentru angajaţii cu studii superioare, în marea majoritate ingineri electronişti.
Numărul angajaţilor va ajunge la 3.500 în momentul în care fabrica va funcţiona la capacitate maximă. Tot Don a spus că angajaţii de pe liniile de producţie vor avea un salariu net lunar de aproximativ 800 de lei, plus tichete de masă, iar cei cu studii superioare vor primi circa 1.500 de lei.
TĂIERI DE COSTURI
Disponibilizări şi la Nokia Siemens Networks Şi compania mixtă deţinută de Nokia în parteneriat cu Siemens, Nokia Siemens Networks, a anunţat că intenţionează să desfiinţeze 9.000 de locuri de muncă până la finele anului 2010, reprezentând 15% din forţa de muncă angajată la nivel global. Un număr de 2.290 de disponibilizaţi vor fi angajaţi din Germania. Nokia derulează cea mai mare parte a activităţii de producţie de telefoane mobile în ţările unde costurile aferente activităţilor de acest tip sunt mai scăzute, precum Ungaria, România, China şi India. De asemenea, compania mai deţine o fabrică la Salo, Finlanda.