Cum a blocat PSD audierea Rovanei Plumb în Parlament, după ce a fost propusă comisar european
- Ionel Sclavone
- 5 octombrie 2019, 08:50
Majoritatea PSD s-a opus audierii Rovanei Plumb în Parlament înainte ca aceasta să fie propusă de Guvernul Dăncilă pentru funcția de comisar European la Transporturi.
Parlamentarii Opoziției din Biroul Permanent au cerut în ședința din 24 septembrie a.c. ca Rovana Plumb să fie chemată la comisiile de specialitate, așa cum prevede legea, însă PSD s-a opus solicitării.
Între timp au apărut și stenogramele ședinței din 24 septembrie, publicate de Adevărul.ro, de unde reiese că președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a susținut ca Rovana Plumb să fie audiată abia după ce urma să treacă de votul comisiilor din Parlamentul European.
Claudiu Năsui: De asemenea avem o solicitare pentru audierea doamnei Rovana Plumb în Parlamentul României, mai sunt foarte puţine zile în care putem să facem aceste audieri, dânsa înţeleg că este propunerea noastră pentru a fi comisar european şi avem solicitarea aceasta ca să fie convocate de urgenţă în şedinţă comună comisiile pentru afaceri europene de la Camera Deputaţilor şi Senatului.
Marcel Ciolacu: Am văzut solicitarea dumneavoastră, doamna candidat Rovana Plumb, urmează să fie audiată întâi în Parlamentul European, chiar dacă trece de votul din Comisia de audiere, pe urmă va fi audiată în Parlamentul României, deci vom respecta legea, cum cred că toată lumea din această sală doreşte să respecte legea.
Claudiu Năsui: Noi interpretăm legea ca fiind mai întâi o aprobare naţională, deci ca ea să treacă mai întâi prin Parlamentul român şi apoi prin cel european.
Marcel Ciolacu: Nu, legea este foarte clară, este vorba de candidat...
Claudiu Năsui: Este vorba de Legea 373/2013, articolul 19...
Marcel Ciolacu: ... audierea cu adevărat nu se poate face după ce s-a dat votul în Parlamentul European...
Claudiu Năsui: ... noi considerăm că acest termen riscă să se termine şi dânsa să nu fie audiată în Parlamentul României.
Marcel Ciolacu: Da, da, după poate fi audiată până în votul în Parlament.
Claudiu Năsui: Da, ia supuneţi la vot!
Marcel Ciolacu: Da, da, da, mai era o intervenţie. Vă rog, doamnă.
Alina Gorghiu: Pe procedură. Domnule preşedinte, stimaţi colegi, o să vă rog să faceţi un efort să ne explicaţi şi nouă, celor din Opoziţie, cum e făcută ordinea de zi, pentru că mă uit la solicitările colegilor mei care sunt înregistrate la BPR în 4 septembrie, în 7 septembrie, în 9 septembrie, iar pe ordinea de zi - Secretariatul General probabil că ne va da o explicaţie, dacă nu ne-o dă astăzi verbal, poate ne-o dă în scris, că chiar insist să văd cum se face această ordine de zi - tot ce aveţi înscris e ulterior. De exemplu, materialul de la punctul 4 este înscris la BPR, înregistrat la Senatul României, BPR, în 24.09. Adică materiale care sunt vechi de trei săptămâni nu intră pe ordinea de zi, solicitări fireşti care ar trebui discutate, iar cele care sunt mult mai noi intră pe ordinea de zi. În mod normal, dacă vrem să funcţionăm ca o instituţie care se respectă, toate documentele intră, pe măsura depunerii, în atenţia Biroului permanent reunit. Asta ca să funcţionăm cum trebuie. Pe viitor poate nu se mai întâmplă.
Marcel Ciolacu: Ok. Haideţi să luăm partea bună a lucrurilor. Este exclus ca de acum să nu intre pe ordinea de zi vreun document, să intre unul mai devreme. Tot ce este, indiferent când e viitorul BPR, că o să fie sub conducerea domnului preşedinte de la Senat, o să fie mai stufos, indiferent ce este, vor intra pe ordinea de zi. Ok? E cel mai... şi am închis... Şi asta este de acum cutuma şi procedura. Supun la vot audierea doamnei Rovana Plumb, înainte de audierea din Parlament, de comisia din Parlament. Cine este pentru? Unu. Vă mulţumesc. Cine este împotrivă? Abţineri? Vă mulţumesc. (sursa Adevărul.ro)
Rovana Plumb a picat la audierile Comisiei JURI
În ciuda avertismentelor primate de la liderii europeni, Rovana Plumb a fost propunerea Guvernului condus de Viorica Dăncilă pentru funcția de comisar al Transporturilor, în viitoarea Comisie condusă de Ursula von der Leyen.
Candidatura n-a trecut, însă, de Comisia Juridică a Parlamentului European, al cărei aviz este obligatoriu, Rovana Plumb fiind respinsă cu 15 voturi la 6. Membrii comisiei i-au cerut europarlamentarului român lămuriri în legătură cu un împrumut de 800.000 de lei primit în campania electorală de la o persoană fizică. Ei și-au exprimat temerile că persoana propusă de Viorica Dăncilă nu îndeplinește condițiile minime necesare de integritate pentru a ocupa această responsabilitate.
Desi Rovana Plumb a anunțat că a stins creditul oferind în schimb cu două apartamente pe care le deținea în coproprietate, alături de fiul și soțul său, Comisia JURI și-au menținut decizia de respingere.
România urmează să facă o nouă propunere de comisar, numele vehiculate fiind europarlamentarul Dan Nica și, în cazul în care nici acesta nu va trece, Gabriela Ciot, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.