Alba-neagra cu proiectul Nord Stream 2. Putin a trecut la amenințări!
- Laurențiu Teodorescu
- 3 octombrie 2019, 09:18
Se joacă tare în cel mai așteptat meci pe terenul economiei europene. Adversari sunt Rusia (plus aliații săi) și opozanții proiectului Nord Stream 2.
Gigantul Gazprom a dus construcția Nord Stream 2 până la 83%, însă proiectul s-a împotmolit în apele teritoriale ale Danemarcei. Copenhaga refuză să dea autorizație de construcție, o decizie pe care Vladimir Putin o pune pe seama presiunilor exercitate de dușmanii Rusiei asupra „micii Danemarca”.
Atât de mică încât liderul de la Kremlin nu se ferește să o ...amenințe. Voalat, e drept, dar în mod cert mesajul a fost interpretat așa cum trebuie.
„Danemarca este o ţară mică şi este supusă la presiuni puternice. Depinde de ea să dea dovadă că este independentă şi îşi exercită suveranitatea sau nu. În caz contrar... Da, există alte rute. Va costa mai mult şi ne va întârzia puţin, însă proiectul va fi finalizat, oricum!”, a declarat Vladimir Putin, citat de dphpost.dk.
Îl termină în patru-cinci săptămâni
Viktor Zubkov, preşedintele Consiliului de Administraţie al Gazprom, dă asigurări că finalizează Nord Stream 2 în numai o lună, dacă Danemarca nu ridică obiecții și colaborează cu Rusia: „Nord Stream 2 este construit 83%. Am mai avea nevoie de patru-cinci săptămâni pentru a-l termina, în cazul în care vom obţine aprobarea danezilor”.
La rândul său, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, îi sfătuiește pe danezi să nu pună bețe-n roate mega-proiectului Nord Stream 2. Nici n-ar avea motive să o facă, deci ar fi în beneficiul tuturor să-și vadă de ale lor: „În mod clar, există alte opţiuni în cazul lipsei autorizaţiei, singura problemă este că proiectul va fi uşor mai scump şi va avea nevoie de mai mult timp pentru a fi implementat. Cu toate acestea, ne aşteptăm să fie implementat în ruta propusă, pentru care a fost solicitată autorizaţia. Nu vedem motive pentru care să fie refuzată emiterea autorizaţiei”.
Germania așteaptă ca pâinea caldă finalizarea gazoductului
Cu patru ani în urmă, Gazprom a ajuns la o înțelegere cu alte mari companii europene privind construirea unei noi rute prin care să se livreze gaze Occidentului.
Astfel, alături de compania rusă au intrat în afacere coloșii E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie. Nord Stream 2 presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele deja existente, având o lungime de 1.200 de kilometri!
Marele beneficiar al gazelor transportate prin Nord Stream 2 este Germania, clientul european numărul 1 al Federației Ruse.