A doua „intrare a României în Uniunea Europeană”, speculată de guvern
- Catalin Pena
- 27 septembrie 2019, 15:34
Statutul de piaţă emergentă acordat pentru Bursa de Valori Bucureşti poate fi comparat, pe plan financiar, cu a doua intrare a României în Uniunea Europeană, moment prielnic pentru guvern să-și aroge noi merite.
Agenţia FTSE Russell, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri, a decis joi că piaţa de capital România va fi reclasificată de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară, începând din luna septembrie 2020, informează un comunicat de presă al agenţiei. FTSE Russell recunoaşte că România îndeplineşte cerinţele necesare pentru a dobândi statutul de Piaţă Emergentă Secundară şi precizează că această reclasificare vine după îmbunătăţire implementate de autorităţile române.
"Ziua de 26 septembrie 2019 marchează un moment îndelung aşteptat în economia românească, odată cu tranziţia României de la 'piaţă de frontieră' la 'piaţa emergentă' din punctul de vedere al Bursei de Valori, traseu parcurs de la lansarea Bursei de Valori Bucureşti, în 1995. Statutul de piaţă emergentă este confirmat de o capitalizare a companiilor listate depăşind 170 miliarde lei (+14% faţă de finele lui 2018) şi indicele BET în primele 6 luni 2019 crescând cu aproape 20% (locul doi în UE), în condiţiile unei integrări din ce în ce mai puternice a fluxurilor comerciale şi de capital ale României în Europa, ale evoluţiei investiţiilor străine şi ale funcţionării unui sistem financiar modern şi bine reglementat în ţara noastră", scrie ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, pe propria pagină de Facebook.
Ministrul Comunicaţiilor a precizat, totodată, că dezvoltarea sustenabilă a României din ultimii ani reprezintă o platformă de oportunităţi investiţionale şi perspective de randament ce încurajează dezvoltarea pieţelor de capital performante.
"Performanţele economice şi dezvoltarea sustenabilă care au caracterizat evoluţia României în ultimii ani constituie o platformă solidă de stabilitate, oportunităţi investiţionale şi perspective de randament care încurajează dezvoltarea burselor de valori performante şi cu grad înalt de lichiditate şi contribuţia lor la stimularea în continuare a creşterii economice şi incluzive a României. Prin capacitatea burselor de valori de mobilizare a resurselor financiare, de creştere a accesului IMM la finanţare şi consolidare a guvernanţei corporative şi practicilor de afaceri în beneficiul operatorilor economici, al investitorilor şi consumatorilor, în corelaţie cu beneficiile pieţei unice şi libera circulaţie a capitalului, economia României îşi va accelera creşterea, volumul investiţiilor în infrastructuri esenţiale va creşte şi vor putea fi atinse mai uşor obiectivele sociale ale Guvernului", a menţionat demnitarul.
Acum, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt listate 84 de companii pe piaţa principală şi, împreună, au o capitalizare de 36 de miliarde de euro.