Stop violenței! În șase din 10 familii copiii sunt educați cu bătaia

Stop violenței! În șase din 10 familii copiii sunt educați cu bătaia

Salvați Copiii România desfășoară cea de-a șaptea campanie împotriva violenței asupra copiilor din ultimii 15 ani. Mulți dintre copiii care iau bătaie când sunt mici devin adulți violenți, atrag atenția specialiștii.

Salvați Copiii România a început cea de-a șaptea campanie împotriva violenței copiilor din ultimii 15 ani. Mulți dintre copiii care iau bătaie când sunt mici devin adulți violenți, atrag atenția specialiștii.

„Există o îngrijorare crescândă cu privire la frecvența și gravitatea formelor de violență pe care le vedem zi de zi în comportamentele copiilor noștri. La locul de joacă, în clase, în curtea școlii, copiii se lovesc, se împing, își vorbesc urât, sunt într-o permanentă competiție cu colegii lor. Este momentul să ne asumăm responsabilitatea ca adulți semnificativi din viața lor, părinți, educatori, modele, și să recunoaștem că probabil suntem cea mai la îndemână sursă pentru învățarea comportamentelor violente”, a spus Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România la lansarea campaniei.

Campania va include pe lângă difuzarea unui spot TV și organizarea a opt conferințe de educație parentală la care sunt așteptați să participe 3.000 de părinți. În cadrul campaniei va fi realizat un studiu național cu privire la incidența comportamentelor de hărțuire între copiii de vârstă școlară, precum și o amplă cercetare cu privire la mecanismele de identificare, raportare, referire și abordare a situațiilor de abuz și discriminare în rândul copiilor de vârstă preșcolară.

„Prin campania pe care o lansăm astăzi dorim să atragem atenția asupra faptului că atunci când lovim sau umilim un copil, nu doar îl rănim, nu doar îi încălcăm un drept fundamental la protecție, nu doar îi afectăm dezvoltarea și sănătatea emoțională, dar îl și învățăm ceva –îl învățăm că violența este soluția. Astfel transformăm violența într-o lecție transmisă de la o generație la alta“, a mai spus Gabriela Alexandrescu.

Conform studiului  sociologic la nivel national „Abuzul şi neglijarea copiilor”, realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii cu sprijinul Direcţiei Protecţia Copilului – Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice, în 63% dintre familiile din România violența este „soluția“ identificată de către părinți pentru probleme de comportament sau greșelile copiilor. În fiecare dintre aceste familii, copiii au astfel ocazia să învețe direct de la părinții lor că violența este un comportament de rezolvare de probleme, care poate fi nu doar învățat, ci și folosit mai departe, în relație cu colegii, prietenii, viitorii parteneri, viitoarele familii.

Ambasadoarea campaniei pentru stoparea violenței împotriva copiilor este Andreea Raicu.