ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Ce-i lipsește PNL ca să fie un partid? Cum ce? Un Lider adevărat!
- Ion Cristoiu
- 5 octombrie 2015, 18:49
Eșecul zilei de marți, 29 septembrie 2015, pentru că nu-i vorba doar de căderea la vot a unei Moțiuni de cenzură, ci de un întreg de fapte – în care intră și inițiativa lui Vasile Blaga de a aduce la București, pe banii furați de ANRP, mitingiști contracost, textul de mîntuială al Moțiunii, miorlăielile Alinei Gorghiu – care pot fi puse sub semnul unui dezastru de toată frumusețea, e punctul culminant al unui lung șir de neghiobii ale PNL după iluzoria cîștigare a scrutinului prezidențial de către Rața mecanică a Noii Securități.
Dincolo de cauzele care trimit la infantilismul Moțiunii, se întrevăd cauze mai profunde, ținînd de politica PNL din 2015.Una dintre acestea trimite la lipsa unui Lider adevărat în fruntea partidului, condus în prezent de două popice ale jocului politic românesc de azi: Vasile Blaga și Alina Gorghiu.
Cînd se vorbește despre slăbiciunile PNL din ultima vreme se invocă, în chip automat aproape, dificultățile procesului de fuziune dintre cele două tabere – PNL fost și PDL dispărut. Într-adevăr, PNL e departe de a fi un partid unic, solid, unit în jurul unui lider. Decizia de fuziune, de unicitate în istoria noastră postdecembristă, deoarece a dus la dispariția unui partid de Guvernămînt, a fost luată sus în jos. Ea n-a răspuns nici nevoii istorice, nici măcar voinței masei de membri și activiști, ci intereselor meschine ale liderilor. Vasile Blaga a vrut să se salveze, ca ștab, de la dezastrul europarlamentarelor, iar Crin Antonescu să-și pregătească fotoliul de la Cotroceni. Dar chiar și în aceste condiții, slăbiciunile PNL trebuie căutate în afara structurilor organizatorice, a situației interne, slăbiciuni care se văd la alegeri de regulă.
Slăbiciunile PNL țin de prestația la nivel central, de imaginea PNL ca partid de Opoziție.
După dezastrul de marți, 30 septembrie 2015, liderii PNL au mers la Realitatea tv, pentru a-și da rănile cu vaselină, în loc să purceadă la analiza eșecului, semn că principala problemă a lui Vasile Blaga și Alinei Gorghiu se profilează a fi supraviețuirea în fruntea partidului.
Dacă s-ar trece la o judecare a dezastrului, s-ar găsi, printre cauzele de fond, și una care sare în ochi:
PNL-ului îi lipsește Liderul, Napoleon-ul, Cesar-ul formațiunii, cel dotat nu doar cu forța de a uni prin autoritatea sa taberele din partid, dar și cu talentul de a întruchipa partidul pe scena publică. Președinți ai PNL au fost Valeriu Stoica, Teodor Stolojan, Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu.
Toți acești președinți au fost personalități de frunte ale momentului.
Ei au ținut afișul mediatic nu numai prin funcția de președinte, dar și prin forța lor personală.
Spre deosebire de liderii PSD, liderii PNL au beneficiat și de următoarele note definitorii:
a. Imaginea unor politicieni cinstiți, consacrați politicii și nu afacerilor. Puterea de seducție a acestei imagini a fost cu atît mai mare cu cît PNL are în trecutul interbelic, printre fondatori, lideri bogați, implicați în afaceri. De asemenea, imaginea de politicieni dedicați exclusiv politicii a fost și nițel paradoxală, dacă ne gîndim că PNL trece drept un partid al oamenilor de afaceri, ca partid de Dreapta. Culmea e că liderii PNL au avut imaginea unor personalități de Stînga, în timp ce liderii PSD s-au remarcat prin imaginea lor de personalități de Dreapta.
b. De la Valeriu Stoica pînă la Crin Antonescu, președinții PNL s-au bucurat de o deosebită simpatie din partea presei, a membrilor societății civile și, în general, a electoratului educat. Explicația trebuie căutată în prestația lor de modernitate, de europenism, de oameni trecuți cu folos printr-o facultate.
2. De la aceste personalități de forță ale PNL s-a ajuns azi la Alina Gorghiu și la Vasile Blaga. Prezența Alinei Gorghiu în fruntea PNL e rezultatul direct al iresponsabilității lui Klaus Iohannis de a plasa în fruntea partidului o rățușcă mult mai pricăjită, mult mai nevolnică, decît rața mecanică întruchipată de el. Copreședinta PNL n-ar trebui să conducă nici măcar o bicicletă, pentru că dă cu ea în panourile de publicitate, d-apoi un partid precum PNL. Total lipsită de talent politic, Alina Girgiu dispune în schimb de o agresivitate otova, dublată de o ambiție dramatică de a parveni, note care o fac antipatică nu doar ca politician, dar și ca femeie.
Vasile Blaga e alt dezastru.
El întruchipează perfect zicala despre lungul nasului.
Prin tot ceea ce a făcut pînă acum în politică, Vasile Blaga s-a definit drept un al doilea om. E un fel de vizitiu a cărui personalitate depinde și de cea a boierului pe care-l duce în caleașcă. Degeabazice calului Ptru cu accent de Oxford, dacă Boierului din spatele tău îi put picioarele. Bun, ba chiar excelent organizator, Vasile Blaga e definitiv mediocru cînd vine vorba de a întruchipa un partid. N-are carismă, n-are verb, strofocările sale de a fi Churchill îl fac să semene cu un milițian care ține discursuri în iarmaroc.
Deși deocamdată n-au intrat în malaxorul axat pe imaginea de corupt, nici Vasile Blaga, nici Alina Gorghiu nu lasă impresia c-ar putea seduce un intelectual din România într-o discuție la cafenea sau în direct la tv. De la Vasile Blaga n-avem a ne aștepta la așa ceva. Alina Gorghiu, cea presupusă prin vîrstă a fi la înălțimea unui Crin Antonescu, stupefiază prin sărăcia cunoștințelor, prin preferința pentru clișee în detrimentul ideilor cît de cît originale.
Cînd spui țară pe glob, spui azi un nume. Rusia – Putin, Germania – Merkel, SUA – Obama.
Cînd spui partid în România de azi spui un nume. PMP – Traian Băsescu, ALDE – Călin Popescu Tăriceanu, PSD – Victor Ponta și, în curînd, Liviu Dragnea.
Cînd spui PNL cine-ți vine în minte?
Foștii miniștri ai Guvernului Boc?
Niștețăruși bătuți de Traian Băsescu în diferite posturi după cum îi ziceau interesele și capriciile.
Marian Petrache, un tip despre care mă întreb, cînd îl văd, dacă nu cumva e eliberat condiționat din închisoare pentru corupție? Teodor Atanasiu, un fost care lasă impresia că se înăbușă la prima frază mai amplă?
PNL are nevoie de un Lider în deplinătatea cuvîntului.
Ce înseamnă Lider în deplinătatea cuvîntului?
De sute de ori pînă acum am atras atenția că există un talent de lider politic, așa cum există un talent de antrenor, de șef de gazetă, de manager de firmă și chiar de prostituată de lux (nu cred că-și imaginează cineva că poate fi prostituată de lux o femeie pe care o poți lua cu lopata!).
Liderul, care, de regulă, e născut și nu făcut, se recunoaște ușor după autoritatea pe care și-o manifestă într-o împrejurare a vieții fără legătură cu politica.
Suiți în autobuz un om cu înzestrări de lider.
Provocați o situație ieșită din comun, care stă să explodeze în dezordine.
Cel care e Lider înnăscut va prelua comanda autobuzului în chip automat, de îndată ce-a deschis gura, chiar dacă el nu e șeful statului, ci un fochist pe cale de a deveni șomer.
Acest gen de lider lipsește PNL de azi.
Justificarea de azi – sînt doi copreședinți – e o prostie.
Dacă unul dintre cei doi ar fi o personalitate, amintind de Traian Băsescu, de Crin Antonescu, de Ion Iliescu, de Adrian Năstase, altfel spus, de personalități dotate din punct de vedere politic, inși născuți și nu făcuți Lideri, automat acesta ar fi transformat, prin autoritatea sa, hărmălaia din PNL într-un partid unit, solid.
Acest Lider ar fi izvorul de inițiative politice răsunătoare ale PNL.
PNL de azi e un partid lovit de rutină, înțepenit în clișee de prestație politică (moțiuni de cenzură, Comunicate de presă devenite știri doar pe site-urile finanțate de PNL), incapabil de o inițiativă care să tulbure, care să încînte ca dovadă de inteligență politică.
Alina Gorghiu atinge ridicolul tragic prin strădaniile evidente de a fi bătăioasă, de a trece drept un politician de temut. E suficient să urmărești o intervenție publică de a Alinei Gorghiu pentru a-ți da seama că revolta, supărarea, pornirea, patima pentru o idee nu izvorăsc din adîncurile personalității, nu sînt autentice, n-au substanțialitatea dată de credință. Ele sînt interpretări serbede ale unor ipostaze despre care lidera PNL e convinsă că aparțin fatal unui politician.
De aici impresia de artificial strident, de impostură involuntară, de scremere harnică.
Toți președinții PNL de pînă acum s-au remarcat prin momente de inițiative politice spectaculoase, care au descumpănit adversarii, au luat prin surprindere opinia publică, au creat o nouă realitate politică. Valeriu Stoica a fost cel care a rupt la tv Pactul cu Guvernul Adrian Năstase în 2001. Călin Popescu Tăriceanu a alungat de la putere PDL. Crin Antonescu a făurit USL.
Acest Lider ar reuși în scurt timp să fie în sondaje peste PNL. De aceea, acest Lider va fi locomotiva care va trage partidul. Nu în ultimul rînd, acest Lider ar fi cel care ar crea evenimentele mediatice de care duce atîta lipsă PNL. Conferințele de presă ale lui Crin Antonescu erau un spectacol mediatic fascinant. Teodor Stolojan atrăgea atenția presei prin tot ceea ce făcea.
Pînă cînd în fruntea PNL nu va ajunge o Autoritate, un Lider, partidul riscă să se cantoneze într-o succesiune de dezastre.
Această situație ar fi posibilă numai dacă PNL e lăsat în pace să-și descopere singur liderul.
O situație imposibilă în România de azi, în care politica nu e făcută de politicieni, ci de milițieni.
N. B. Evenimentul zilei a publicat în numărul de luni, 5 octombrie 2015 sub titlul La DNA se află în lucru „CAZUL PONTA II”? Implicarea Alinei Gorghiu şi a lui Teodor Atanasiu într-un SUPERTUN imobiliar, rezultatele unei ample investigații în trecutul nebulos al Favoritei, căreia i se spune Alina Gorghiu pentru a nu fi confundată cu nevasta cinematografului Favorit. Judecînd după documentele zdrobitoare reproduse de ziar, Alina Gorghiu ar fi trebuit chemată deja la DNA.
Reacția Binomului SRI-DNA, Noua Securitate, a fost, ca de obicei, promptă.
A fost chemat la DNA Titus Corlățean de la PSD!