Corespondență din Bruxelles. Consiliul European extraordinar a început. Klaus Iohannis va face declarații

Corespondență din Bruxelles. Consiliul European extraordinar a început. Klaus Iohannis va face declarații

Ședința Consiliului European extraordinar pe tema migrației a început. Președintele Klaus Iohannis va face declarații de presă la finalul reuniunii. Rămâneți pe evz.ro pentru a urmări declarațiile pe care le va face șeful statului

Președintele Klaus Iohannis a ajuns în această seară la Bruxelles. Acesta este însoțit în deplasare de consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Cosmin Marinescu, Andrei Muraru, Ion Oprișor, Laurențiu Ștefan, Leonard Orban, Lazăr Comănescu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, secretarul de stat în MAE Daniel Ioniță.

Astăzi, înainte să plece la Consiliu, Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă la Cotroceni.  Șeful statului a precizat că va reitera în cadrul Consiliului European extraordinar poziția României pentru menținerea "raportului echilibrat între solidaritate și responsabilitate" în privința cotelor voluntare de imigranți.

"Se dorește discutarea modalităților de prevenire, de ajutorare a țărilor de unde vin refugiații sau migranții, (...) ce se poate face pentru a ajuta refugiații din taberele din Orientul Mijlociu pentru a preveni această migrațiune spre UE. Voi reitera cu această ocazie poziția României pentru menținerea unui raport echilibrat între solidaritate și responsabilitate", a precizat președintele.

Ne puteți urmări și pe Google News

În privința deciziei de marți a Consiliului JAI, Iohannis a arătat că România ar urma să primească în jur de 2.400 de refugiați, care se adaugă la persoanele care ar trebui să vină în țara noastră "în urma participării voluntare anunțate în cursul verii".

"Regretăm că această decizie, în loc să fie luată prin consens, în baza unor negocieri și discuții, s-a luat prin vot majoritar. Nu cred că impunerea cotelor obligatorii, printr-un vot majoritar, rezolvă această problemă. Această împărțire matematică nu ține cont de o serie de factori foarte importanți. După ce s-a cunoscut acest rezultat au început să apară tot felul de opinii", a afirmat președintele Iohannis.

El a menționat că decizia luată în Consiliul JAI nu va fi rediscutată  în Consiliul European.

În această seară, după Consiliul European, șeful statului va pleca de la Bruxelles la New York, unde va participa la Adunarea Generală a ONU. De asemenea, el va avea la Washington o întrevedere cu vicepreședintele SUA, Joe Biden.