Foști premieri. Petre Roman își lua energia din îmbrățișările femeilor | Serial EVZ

Foști premieri. Petre Roman își lua energia din îmbrățișările femeilor | Serial EVZ

A fost primul premier legitim al României după Revoluția din 1989. Se spune că ar fi iscat pasiuni aprinse pentru românce, lucru pe care nu îl confirmă sau infirmă, da recunoaște că îi plăcea să meargă prin fabrici, unde se îmbrățișa cu doamnele, momente de care spune că își amintește cu mare plăcere

Petre Roman vorbește cu nostalgie și cu zâmbetul pe buze de perioada în care a fost premier și se întristează rapid atunci când este întrebat despre motivul plecării sale din fruntea Guvernului.

Iarna din 1989 a adus României o schimbare radicală. Petre Roman este unul dintre principalii actori care au contribuit la schimbarea României. A condus Guvernul României „doi ani intenși”, deși spune că nu s-ar fi așteptat la o asemenea propunere din partea lui Silviu Brucan și Ion Iliescu. „A venit (n.r. - propunerea) în momentul în care soții Ceaușescu au fost executați. Pe mine m-a luat complet, complet, complet prin surprindere”, își amintește premierul de acum 25 de ani. „Asta se întâmpla pe 25 decembrie, seara. Pe 26 decembrie a fost CFSN când ceea ce era CFSN – o adunare absolut ad-hoc – au votat, au fost de acord cu această propunere, iar astfel pe 26 decembrie am devenit primministru”, își amintește Petre Roman cu zâmbetul pe buze.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Petre Roman și Silvia Chifiriuc la emisiunea Dansez pentru tine (2008)

„Regimul Ceaușescu s-a prăbușit instantaneu și total”

S-a pus pe treabă imediat ce a fost pus în funcție. „Întâi trebuie repusă în mișcare toată România pentru că mie din prima clipă Iliescu și restul mi-au spus: tu te ocupi de economie, de restul ne ocupăm noi”, a povestit Petre Roman pentru EVZ.

.El a recunoscut că prima mare provocare a fost formarea Guvernului. „Cât de bine am gândit atunci, nici acum nu îmi revin. Trebuia să păstrez structura, dar să schimb oamenii. Era momentul adevărului, era momentul cinstei absolute”, povestește Petre Roman.

FOTO: În anul 1989, la Revoluție, alături de Ion Iliescu

Odată ce noul Executiv a fost instalat, prim-ministrul a dat de alte obstacole. „Am început să aducem portocale – nu mai văzuseră portocale, banane, ciocolată - lumea era foarte fericită. Eu m-am confruntat cu revendicări. Toți voiau imediat salarii. Deci a fost un management foarte complicat. A izbucnit bătălia politică foarte dură, foarte dură”, mai povestește Petre Roman. El își amintește că zilnic se confrunta cu proteste, unele motivate politic.

Fostul premier a spus că au existat mai multe decizii pe care le-a luat împotriva voinței sale. Una dintre acestea a fost restituirea părților sociale. „S-au dat banii ăștia. 17 miliarde de lei – o sumă foarte mare”, a mai spus el, însă se mândrește cu multe decizii luate corect. „Cea mai inteligentă a fost hotărârea prin care oamenii puteau să își cumpere apartamente la preț de televizor. Dintr-o dată am creat în România patru milioane de proprietari”, a subliniat el.

Obligat să plece din Guvern

Petre Roman vorbește cu tristețe atunci când este întrebat de plecarea sa din Executiv. „M-am trezit brusc, declarat de domnul Burlădeanu, că mi-am dat demisia. Ceea ce era o minciuna. Nu făcusem niciodată așa ceva”, a spus Petre Roman, precizând că pentru a nu crea o criză politică și rugat de Ion Iliescu a plecat de la șefia Guvernului. „Guvernul se bucura de 54% încredere”, a mai spus el.

Iubit de femei

Petre Roman a rămas în istorie ca un bărbat care se bucura de multe admiratoare și a devenit celebru cu pulovărul roșu pe care îl purta, spune el, ca semn de revoltă împotriva sobrietății impuse de comunism. „A rămas o legendă. Nu mai piere niciodată”, spune chiar el râzând. Fostul premier povestește cu zâmbetul pe buze cum mergea în vizită la fabrici și femeile îl îmbrățișau. „Am fost de multe ori în vizită în fabrici, e adevărat. Eu mă încărcam cu lucrurile astea. Mă îmbrățișam cu femeile, cu domnișoarele. O făceam cu toată deschiderea și sinceritatea pentru că simțeam toată energia aia care îmi dădeau putere”, explică el. Petre Roman spune că își amintește cu drag de acele momente. „Eu le-aș dori tuturor conducătorilor să simtă ceea ce am simțit eu, nu numai cu femeile, dar hai să spunem în primul rând cu doamnele și domnișoarele. E un lucru cu care îmi amintesc cu foarte mare plăcere”, a conchis el.

FOTO: În vizită la APACA, alături de admiratoare

De la șef al Guvernului, aspirant la Primăria Generală a Capitalei

Petre Roman s-a născut în București la 22 iulie 1946 și este un politician român de origine evreiască. Până la Revoluția din Decembrie 1989 el era cunoscut pentru cariera sa universitară și ca specialist în fizica fluidelor și poluarea mediului. În 1968 devine asistent la Facultatea de Energetică de la Institutul Politehnic București, iar în 1976 obține titlul de șef de lucrări, apoi conferențiar. Nouă ani mai târziu este șeful Catedrei de Hidraulică și Mașini Hidraulice de la Facultatea de Energetică.

Petre Roman a participat direct, împreună cu tinerii revoluționari, la baricada din centrul Bucureștiului în zilele de 21 și 22 decembrie. „A fost cel mai important și cel mai frumos moment al Revoluției alături de cei care fusese la Timișoara. Un act de curaj absolut, tragic pentru că din cei 81 care mai eram la baricade în momentul în care s-a tras asupra noastră 39 au fost uciși”, a spus Roman. În 22 decembrie 1989, Petre Roman pronunță, din balconul sediului Comitetului Central, prima Declarație contra dictaturii comuniste.

FOTO Alături de fostul președinte Ion Iliescu, la aniversarea acestuia din 2008

În 27 decembrie 1989 CFSN îl numește premier al Guvernului Provizoriu iar apoi, după alegerile din mai 1990, este desemnat de președintele Ion Iliescu și votat de Parlament ca prim-ministru, funcție pe care o deține până în octombrie 1991. La 29 iunie 1990, Roman este ales din nou premier de către primul Parlament liber ales al României post-comuniste, iar programul de guvernare a fost aprobat fără niciun vot împotrivă. Programul a fost elaborat pe baza «Schiței privind strategia înfăptuirii economiei de piață în România».

În cursul mandatului său de după 29 iunie 1990, ca Prim-Ministru, au fost adoptate, din inițiativa Guvernului, peste 100 de legi incluzând un pachet ce stabilea mecanismele economiei de piață în România precum și bazele instituțiilor democratice și ale statului de drept.

La 20 mai 1990 este ales deputat de București pe listele FSN, la primele alegeri libere, iar pe 20 iunie este desemnat prim-ministru și votat de Parlament. În septembrie 1991, după Mineriadă, renunță la șefia Executivului. „Am format Partidul Democrat prin Opoziție cu gruparea Iliescu. Toți oamenii buni cu care am plecat la drum au rămas cu mine, cu excepția lui Adrian Năstase”, a spus el.

În 2008 Petre Roman s-a înscris în PNL. La alegerile din 2012 a fost ales deputat, însă și-a pierdut mandatul după ce a fost declarat definitiv incompatibil la începutul anului 2015.

FOTO: Anul 2000

Vrea să cucerească Capitala

Acum, Petre Roman s-a înscris în cursa internă a PNL pentru o candidatură la Primăria Generală a Capitalei. „Nu a existat nimeni care să fi făcut ceva solid pentru Capitală în 25 de ani. Sunt un bucureștean împătimit. M-am născut aici”, spune el întrebat fiind care sunt motivele care l-au determinat să își dorească să câștige scaunul ocupat de Sorin Oprescu.