Plaja Vadu, „paradisul sălbatic” amenințat de distrugere

Plaja Vadu, „paradisul sălbatic” amenințat de distrugere

Este printre puținele plaje rămase „virgine”, dar asta nu contează în ochii primarului din Săcele, care și-a pus în cap s-o facă stațiune turistică.

Imaginea celei mai sălbatice plaje de pe litoral, cu mii de pescăruşi, corturi şi zmee colorate, turişti puţini şi multă linişte, pare să nu-i mai fie pe plac primarului comunei Săcele. Edilul Ion Oprea vrea să transforme zona plajei Vadu într-o stațiune „frumoasă”, plină de turiști.

Întinsă pe o lungime de aproape 15 kilometri, plaja Vadu este, încă, o zonă virgină. Puținii turiști care ajung aici sunt încântați de peisaj. Mașinile sunt parcate în spatele dâmbului de nisip care separă, pe toată lungimea ei, plaja de stufărișul și iarba uscată din Rezervația Biosferei Delta Dunării. În nordul plajei, cherhanaua Vadul Pescarului, ridicată din stuf şi lemn, îţi oferă preparate din peştele prins în zorii zilei de pescarii locului.

Primarul comunei Săcele, Ion Oprea, are, însă, gânduri măreţe. Nu vrea să construiască „hoteluri de 5 stele”, dar are de grând să atragă cât mai multi turiști, pe care să-i cazeze în „condiții civilizate”. Planul Urbanistic General al zonei este deja finalizat. „Am făcut dem e rs u r i la Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru a obţine avizul de Mediu, treaba e ca şi rezolvată. Cu terenurile de lângă plajă nu e problemă, toate sunt private, lotizate. Iar plaja o vom obține prin transfer pentru că Rezervația Delta Dunării abia așteaptă să scape de ea”, spune, sigur pe el, Ion Oprea. Modernizarea este necesară pentru că, spune el, „vrem și noi să scoatem în evidență zona asta frumoasă. Va fi o investiție de milioane de euro, cu bani de la Guvern. M-am săturat să adun remorci întregi de gunoi de la turiștii ăștia care aruncă mizeriile în stufăriș”.

Ion Oprea nu se arată deranjat de eventualul protest al ONG-urilor de mediu. „Nu mai pot eu de ele, vor să iasă în evidenţă! Nu pricep că dezvoltarea nu mai poate fi oprită ? Așa că o să fie ceva frumos, fără haos, cu construcții elegante din lemn și stuf, cu spaţii largi, toate aprobate de Biosfera Delta Dunării”.

Cei 15 kilometri de plajă virgină vor fi transformați într-o stațiune „frumoasă”

Și plaja Corbu ar putea ajunge stațiune!

Guvernatorul Deltei Dunării, Lucian Simion, confirmă demersurile primăriei Săcele privind modernizarea zonei Vadu dezvăluind că și primăria vecină a făcut aceeași cerere pentru plaja Corbu. „Partea aceasta constănțeană, e singura zonă din Rezervație în care, în ultimii ani ani, s-a reușit să se pună terenuri în posesie prin instanțele de acolo. În restul Deltei, nu”, declară, nedumerit, guvernatorul Lucian Simion. El precizează însă că „orice scoatere din Rezervație se face cu acordul autorităților europene, chiar și pentru un metru pătrat de teren”. Comitetul intern de avizare va conchide dacă se vor da sau nu, avizele de mediu.

Este nevoie și de studii de impact care să țină cont de flora și fauna din Rezervație. „Oricum, de ani de zile, noi nu am dat niciun aviz”, spune guvernatorul. Dacă se încalcă legea, se dau sancțiuni de până la 50.000 de lei, cu impunerea demolării și interdicția de a construi. Guvernatorul Deltei Dunării este convins că Vadu și Corbu nu vor avea soarta fostului sat pescăresc Vama Veche, asaltat acum de betoane și „civilizație distructivă”. „Vama Veche e altceva, are statut de plajă turistică. Vadu și Corbu sunt ale Rezervației și sunt arii protejate”, spune Simion.

La cherhanaua de pe marginea plajei poți savura ciorbe și saramură făcute din pește prins în dimineața respectivă