EXCLUSIV. Cum se vede BUCUREŞTIULUI de la 50 de metri. Cele mai fine mâncăruri nu-ţi mai fac cu ochiul, dar vinul îţi dă curaj când te balansezi deasupra Pietei Revolutiei FOTOGRAFII INEDITE
- Anca Simionescu
- 28 august 2015, 19:40
DINNER IN THE SKY. Zeci de oameni au plătit milioane de lei pentru a ieşi la terasă într-un mod exclusivist. Vântul asigură aerul condiţionat, centrul Bucureştiului arată impresionant, iar zgomotul maşinilor nu mai ajunge până la tine
Prima urcare pe anul acesta din deja cunoscutul proiect "Dinner in the sky" a avut loc în urmă cu câteva ore. De data aceasta, experienţa inedita a avut şi o tematică, “calatoria in timp”, in Bucurestiul de altadata. De priveliştea încântătoare a centrului Capitalei merită se te bucuri, dar trebuie să ai şi curaj. Deşi scaunele se rotesc la 180 de grade, puţini sunt cei care s-au încumetat s-o facă. Deşi când spui 50 de metri nu pare o distanţă atât de mare, la înalţime aceea nu poţi să nu fi emotionat.
Mâncarea a fost delicioasă, mai ales că a fost gătită de un bucătar apreciat, cum este Chef Marco, de la Hilton Hotels & Resorts & Athenee Palace Hilton Bucuresti. Acesta a fost însă nevoit să-i îndemne pe meseni la pastele carbonara, deoarece nimeni nu părea să mai fie înfometat când s-a văzut suspendat la 50 de metri. Somelierul Sergiu Nedelea nu a fost însă refuzat, iar Feteasca Regală, din 2013, a fost apreciată.
Dinner in the Sky revine in Bucuresti in week-end-ul 28 – 30 august, ceea ce inseamna ca bucurestenii vor avea din nou ocazia sa ia masa suspendati la 50 de metri deasupra Capitalei, sau, mai simplu, la etajul 20.
Dinner in the Sky consta intr-o platforma cu dimensiunile de aproximativ 9 x 5 metri, 8.000 de kilograme, cu acoperis montat, pe care, pe scaune identice cu cele ale masinilor de curse, prevazute cu centuri de siguranta cu prindere in 6 puncte, iau loc 22 persoane.
Aceasta platforma este ridicata cu ajutorul unei automacarale cu dotari speciale de siguranta, la o inaltime de 50 metri.
Duminică, va avea loc si o premiera in istoria teatrului, piesa "Te iubesc! Te iubesc?" se va juca la 50 de metri deasupra Pietei Revolutiei. Piesa este regizata de Chris Simion si se va juca pe 30 august.
“Conceptul Dinner In The Sky imi da ocazia sa fac Theatre In The Sky si asta in spiritul meu! Ca sa-ti ramana in minte un spectacol, trebuie sa fie mai mult decat divertisment, trebuie sa fie o experienta la inaltime! La propriu si la figurat!“, a declarat regizoarea.
De asemenea, o alta experienta inedita e “calatoria in timp”, in Bucurestiul de altadata, ce-l are ca ghid pe dl. Adrian Majuru – directorul Muzeului Municipiului Bucuresti. El prezintă istoria Palatului Regal, a Ateneului si a altor cladiri reprezentative din zona, intr-o de lectie de istorie itineranta, asezonata cu un vin de buna calitate si muzica de fundal a Bucurestiului de altadata. Muzica e asigurata de Alexandra Violin.
Piaţa Palatului acum 200 de ani
"Nu a avut nimeni ideea să facă aici vreodată o Piaţă. Aici era un drum mai vechi decât Bucureştiul, era un traseul comercial care lega Balcaniul de oraşele din Ardeal şi apoi de la Marea Baltica. O bună perioadă de timp, drumul a fost considerat pe locul al doilea, după Uliţa Coltei, ca importanţă.
Povestea traseului se schimbă în urmă cu 200 de ani. În primul rând datorită comeţului. Zona era locuită de liber-profesionişti. În locul Athenee Palace era ,până în 1914, Hanul lui Ivanciu Gherasi. Acesta fusese ridicat în 1850 chiar la intersecția Podului Mogoșoaiei cu strada Episcopiei, fiind înlocuit cu hotelul lui Niculae Neculescu, un proprietar din Râmnicu-Sărat. Familia Gherasi l-a păstrat timp de 100 de ani. În zona Atheneului Român se aflau reşedinţele unor boieri de categorie mijlocie. Acela a fost momentul în care Dinicu Golescu, boier mediu ca situaţie financiară, se gândeşte să investească într-un proiect imobiliar, inedit pentru 1812, o casă cum a văzut în Europa. A construt-o la aproximativ 100 de metri de Biserica Creţulescu. A spus că n-a construt-o pentru el, ci pentru viitorime. A vândut-o statului român în 1833, care avea nevoie de un Palat Domnesc. O vreme domnii pământeni au stat acolo, şi Carol I o vreme a stat acolo. Apoi, Carol I, la sfârşitul secolului al XIX-lea, 1885-1889, reuşeşte să-şi amenajeze o reşedinţă cu ajutorul unui arhitect francez şi întreaga Piaţă este remodelată.
Ateneul Român apare în 1888 în locul unui manej. În 1865 un grup de oameni de artă şi cultură, in care făceau parte Constantin Esarcu, C.A. Rosetti, V.A. Urechia, Nicolae Kretzulescu şi Al. Odobescu, pun bazele Societăţii Culturale „Ateneul Român“. Toţi doreau ca viitoarea societate să-şi aibă sediul într-un „edificiu care va fi închinat în exclusivitate artei şi ştiinţei, deci arhitectura va trebui să corespundă acestei destinaţii“. Primăria donează terenul pe care erau deja turnate fundaţiile viitorului manej, edificiu aparţinând Societăţii Ecvestre Române. Proiectul prevăzuse dimensiuni considerabile. Destinaţia iniţială a terenului se schimbă însă şi se hotărăşte ca în locul manejului să se ridice clădirea Ateneului Român. Dintre toate proiectele prezentate, a fost ales cel al arhitectului francez Albert Galleron, cel care proiectase în Bucureşti Palatul Băncii Naţionale (1880–1885). Noul proiect va utiliza fundaţiile deja existente.
Piatra de temelie fiind pusă la 26 octombrie 1886, construcţia poate începe pe vechile fundaţii, rezultând un corp central circular. Au fost două etape de construcţie: prima între 1886–1889, în care a fost ridicat corpul principal şi cupola ce-l acoperă, iar a doua etapă între 1893–1897, când se ridică anexa aflată în spatele Ateneului."
Zborurile peste Bucurestiul de altadata vor avea loc şi duminica, 30 august, la ora 17:00. Preturile sunt intre 350 de lei si 650 de lei.
FOTOGRAFII NICU DÎRDÎIAC