Partidele l-au sfidat pe Iohannis: TVA se reduce la 20%

Partidele l-au sfidat pe Iohannis: TVA se reduce la 20%

Liderii partidelor au decis peste capul președintelui: TVA va fi redusă la 20%, din 2016, și la 19%, din 2017. Practic, proiectul Codului Fiscal va fi revotat, în mare parte, în aceeași formă

După o întâlnire care a durat aproximativ o oră și jumătate, partidele politice au ajuns la același consens pe care l-au parafat și în urmă cu o săptămână, cu ocazia consultărilor tehnice.

Astfel, TVA va fi redusă la 20%, de la 1 ianuarie 2016, şi la 19%, de la 1 ianuarie 2017, supra-acciza la carburanți va fi eliminată de la 1 ianuarie 2017, în timp ce impozitul pe dividende va fi redus la 5% din 2017.

Singura diferență este aceea că taxa pe stâlp va fi eliminată de la 1 ianuarie 2017, cu o excepție, solicitată de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel care a anunțat rezultatele negocierii a fost președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, ceea ce i-a determinat pe liderii Opoziției, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, să concluzioneze, după declarațiile lui Dragnea: „Nu mai avem multe de spus”.

De fapt, amânarea sesiunii extraordinare pe Codul Fiscal, programată pentru săptămâna aceasta, s-a produs pentru că Liviu Dragnea a vrut să își asume meritele finalizării noului Cod Fiscal.

Fără medierea președintelui

Deși președintele Klaus Iohannis a trimis spre reexaminare Codul, pentru că avea îndoieli în legătură cu sustenabilitatea unor măsuri, printre care și reducerea TVA, în cele din urmă partidele i-au ignorat temerile și TVA va fi redusă la 20%.

De altfel, Alina Gorghiu a menţionat că l-a informat pe preşedintele Klaus Iohannis despre mandatul PNL la discuţii şi se bucură că s-a reuşit, fără medierea preşedintelui, să se ajungă la o înţelegere. În context, merită precizat că, în timpul campaniei electorale, președintele Iohannis a afirmat că reducerea TVA la 19% va fi o prioritate.

Interesantă a fost poziția lui Mircea Geoană, care, în ciuda faptului că formațiunea pe care o conduce, PSRO, are un acord politic cu PNL, a lansat un atac la adresa liberalilor, nemulțumit de rezultatul negocierilor pe Codul Fiscal.

„Practic, ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament arată că nu este nicio diferență între PSD, UNPR și celelalte partide de dreapta”, a afirmat liderul PSRO, Mircea Geoană. Deși nu a fost prezent la discuții, premierul Ponta a salutat acordul partidelor privind Codul Fiscal, subliniind că adoptarea acestuia cât mai rapidă va reprezenta o veste bună atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru cetăţeni.