„Câmpul tactic” al lui Dumbravă, de la SRI, a împărțit Justiția în două tabere

„Câmpul tactic” al lui Dumbravă, de la SRI, a împărțit Justiția în două tabere

Plenul CSM a respins solicitarea a trei asociații de magistrați care doreau explicații de la SRI față de afirmațiile unui general al serviciului secret. Nu au lipsit ciondănelile

Aproape două ore au încercat ieri reprezentanții asociațiilor de magistrați să convingă plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să revină asupra deciziei din 15 iunie care stabilea ca inofensiv pentru justiție „câmpul tactic” al SRI, pomenit de generalul Dumitru Dumbravă într-un interviu.

„Judecătorii respectă legea”

Judecătoarea Dana Gârbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), a arătat că afirmația generalului Dumitru Dumbravă, potrivit căreia dosarele sunt urmărite de SRI chiar și după trimiterea lor în judecată nu este firească, fără explicații suplimentare din partea serviciului. „Judecătorii respectă legea, nu apără statul”, a arătat președinta UNJR, criticând astfel o precizare a șefului SRI, Eduard Hellvig.

Prima impresie: „stereotip verbal”

La rândul lui, Constantin Sima, președintele Asociației Procurorilor din România, a arătat că prima lui impresie a fost aceea că declarațiile lui Dumbravă au fost rezultatul unui stereotip verbal. La întrebarea judecătorului Mircea Aron care ar fi baza legală pentru a modifica o hotărâre a Plenului, reprezentanții magistraților au făcut un pas înapoi și au arătat că ar trebui să se adreseze instanței.

A urmat întrebarea judecătorul Cristi Danileț dacă a existat vreun coleg judecător sau procuror care să fi sesizat sau să se fi plâns de influenţa serviciilor în ultimii ani: „Avem 3 milioane de dosare anual şi 8.000 de magistraţi. Dar avem un singur astfel de caz în ultimul an? Dacă da, ei ar fi trebuit să sesizeze CSM”. Cei trei reprezentanți au confirmat atunci că e vorba de concepte, nu de acţiuni concrete ale SRI.