Alertă teroristă din cauza unei traduceri greșite

Alertă teroristă din cauza unei traduceri greșite

SRI, Ambasadele SUA și Marii Britanii la București spun că nivelul alertei teroriste în România nu s-a schimbat

De câteva zile încoace, în spațiul public a apărut informația conform căreia în România și Bulgaria ar exista riscuri de antentate teroriste. Pentru a desluși misterul acestei informații care a pus pe jar opinia publică internațională, „Evenimentul zilei” a luat legătura cu reprezentanți ai Serviciului Român de Informații (SRI), ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) și ai Ambasadei Marii Britanii. Concluzia: o interpretare greșită a anunțului făcut de Ambasada Marii Britanii a condus la o dezinformare.

În primă fază, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, ne-a explicat că, în România, nivelul de alertă teroristă nu este ridicat, întrucât „nu există informații care să conducă la existența unei situații de risc”. Apoi, reprezentanții Ambasadei SUA ne-au explicat că ultimul mesaj adresat cetățenilor americani care vin în toate țările din Europa, inclusiv în țara noastră, era de vigilență, și a fost transmis pe 29 iulie. La rândul lor, oficiali ai Ambasadei Marii Britanii ne-au transmis un comunicat în care scrie, negru pe alb: „Nivelul de alertă de terorism pentru România nu a fost modificat din 2007”.

„Evenimentul zilei” a aflat că mediatizarea așa-zisei amenințări teroriste a fost făcută dintr-o confuzie. Mai exact, în comunicarea Ambasadei Marii Britanii se explică: „Cel de-al doilea paragraf, din sfaturile de călătorie, a fost adaugat anul trecut tuturor celor 225 de state și teritorii”. După cum se observă în analiza EVZ, România, Bulgaria dar și alte țări, precum Austria, beneficiază de același mesaj. Începe cu: „Există o amenințare de terorism” în cazul majorității statelor, cu mici excepții, precum Franța, în care se amintește de atacul terorist asupra revistei Charlie Hebdo. Problema este că cel care apreluat mesajul nu a citit până la final. Altfel, se lămurea că îndeamnă cetățenii să fie vigilenți”, ne-au explicat oficiali din cadrul MAE.