Primarul din Mangalia i-a dat unui prieten o bucată de pe plaja din Olimp ca să îşi contruiască hotel
- Camelia Cîrstea
- 5 august 2015, 09:29
Un fost consilier local din Mangalia, prieten din copilarie cu primarul din Mangalia, Radu Cristian, a ajuns să ridice un hotel pe plaja din Olimp, deşi nicio lege din ţara asta nu-i permitea aşa ceva, scrie ziarul Puterea din Mangalia.
Mai întâi, firma Gili SRL, ce aparţine familiei fostului consilier local Daniel Slăvescu, a intrat în posesia unui bufet din lemn pe plaja, „Bufetul Meduza” de 39 de metri pătraţi. Alături de acesta, proprietara i-a mai vândut şi alte construcţii neintabulate: un WC, un chioşc, o anexă şi-o terasă.
Ulterior, Slăvescu a mai primit nişte terenuri în zonă, iar la final a ajuns să intabuleze întreaga suprafaţă de 442,32mp.
Primăria Mangalia a cerut BCPI să înscrie dreptul de concesiune asupra terenului pe numele firmei Gili SRL. Pe 21 octombrie 2013, primarul Radu Cristian a profitat de cererile unor cetăţeni de a-şi construi balcoane la parterul unor blocuri şi a iniţiat o hotărâre locală, adoptată de consilieri sub numărul 400, prin care a suplimentat domeniul privat al localităţii cu 15 terenuri, aşa cum erau prevăzute acestea într-o anexă, mai scrie Puterea de Mangalia.
Însă, anexa nu a fost semnată pentru legalitate de secretara Municipiului Mangalia, Petrina Boiţă, ci doar pagina de gardă a hotărârii. În acest caz, fie anexa nu era legală, fie secretara a uitat, pur şi simplu, s-o semneze. În rândul celor 15 terenuri private se găseau şi patru suprafeţe situate în Olimp, pe strada Faleza Olimp la numerele 9, 9A, 9B şi 9C. Două erau tocmai acelea care făceau obiectul contractelor de concesiune încheiate în 2002 şi 2006 cu Leona Mihai, contracte preluate de SC Gili SRL, cu acordul primarului Radu.
Celelalte două se aflau în imediata vecinătate, pe latura de nord (110 mp) şi pe cea de sud (735 mp), cu o uşoară extensie spre mare. În acest context, jurnaliştii amintesc că OUG 202/2002 stabileşte că niciun drept privat nu se poate opune proprietăţii publice a statului în zona maximă costieră, sancţionând cu nulitatea hotărârile contrare ale autorităţilor locale.
Pe 18 decembrie 2013, la iniţiativa aceluiaşi primar Radu Cristian, consilieri locali au adoptat două hotărâri consecutive. Prin intermediul acestora, erau aprobate vânzarea unei suprafeţe de 471 mp către SC Gili SRL şi concesionarea loturilor de 735 şi 110 mp aceleiaşi firme, fără licitaţie publică, în vederea extinderii „construcţiilor”. De obicei, concesiunile se acordă prin licitaţie publică. Însă legea permite o singură excepţie de atribuire directă, adică atunci când există justificarea şi oportunitatea extinderii unei construcţii existente pe terenurile învecinate aflate în proprietatea publică. În situaţia votată, nu era însă nicio justificare şi nicio oportunitate.
Primăria Mangalia şi-a terminat misiunea de a-i preda lui Slăvescu terenurile de pe plaja Olimp, la 16 ianuarie 2014. Astfel, în acea zi, instituţia publică i-a vândut cei 471 mp de sub Bufetul Meduza şi împrejurimi, cu 34.680 de euro, şi i-a concesionat loturile vecine, de 845 mp, cu 2.175 de euro.
Pentru a înşelege cât de derizorii sunt preţurile pretinse lui Slăvescu e suficientă o întrebare: „dacă-mi vând apartamentul, aş putea să-mi cumpăr 471 de metri în fâşia de 50-150 de metri de plajă?”. Niciodată!
A doua zi, SC Gili SRL a depus la BCPI contractul de vânzare-cumpărare autentificat de notarul public David Daniela din Mangalia sub nr. 37/16.01.2014. Cu un zel rar întâlnit, registratorul BCPI a dipus pe loc, prin Încheierea 694/17.01.2014, că „se modifică descrierea imobilului în temeiul art. 94 alin.3 din Ord.633/2006, prin transcrierea construcţiilor 107521-C1, 107521-C2, 107521-C3, 107521-C4 şi 107521-C5 în prezenta carte funciară şi sistarea cărţilor funciare în care au fost înscrise iniţial construcţiile”, relatează jurnaliştii din Mangalia.
Apoi, pe 14 februarie 2014, autoritatea a emis, la solicitarea lui Slăvescu, certificatul de urbanism nr. 83. Prin acesta, se certifica faptul că Gili deţine în proprietate 471 mp de teren (prin cumpărare de la Primărie), folosinţa unui teren de 845 mp, ce aparţine domeniului privat al localităţii (concesionat de la Primărie) şi o construcţie formată din cinci corpuri intabulate, în suprafaţă de 367 mp.
În plus, omul de afaceri apropiat de primar NU a cerut aviz de mediu Garzii de Mediu din Bucuresti, cum stipuleaza legea, ci la Constanta, unde sunt functionari mai binevoitori.
Au urmat multe alte acte ilegale date de Primaria Mangalia şi într-un final in decembrie 2014 a început construcţia hotelului de pe plajă.