UE cere suspendarea de la vânzare a 700 de medicamente testate în India

UE cere suspendarea de la vânzare a 700 de medicamente testate în India

Uniunea Europeană a cerut stetlor membre să renunțe la comercializarea a circa 700 de medicamente generice testate și fabricate în India. Decizia a fost luată în 16 iulie, dar făcută publică abia acum.

Uniunea Europeană a cerut stetlor membre să renunțe la comercializarea a circa 700 de medicamente generice testate și fabricate în India. Decizia a fost luată în 16 iulie, dar făcută publică abia acum, potrivit Hotnews.

UE cere ca această susnedare să devină efectivă din 21 august. Publicația le Monde scrie că decizia suspendării a venit după ce Agenţia franceză de securitate a medicamentelor a descoperit, la un control de rutină, mai multe nereguli într-o fabrică a firmei GVK BIO. Compania, specializată în teste clinice, este situată la Hyderabad, în sudul Indiei.

În urma sesizării venite de la francezi, Agenţia Europeană a Medicamentelor, EMA, a revizuit circa o mie de medicamente testate de GVK în ultimii 5 ani.  În urma testării s-a recomandat retragerea unor medicamente de pe piaţă, iar unele state UE printre care Franţa, Germania şi Belgia au urmat avizul EMA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lista completă de medicamente sau molecule este pe site-ul Comisiei Europene. Printre acestea: Advil (analgezice), Seroplex (antidepresiv), Aerius (antihistaminic) sau Inexium (bandaj gastric).

Printre genericele recomandate sa fie retrase de pe piaţa românească sunt: Savandra, Levetiracetam, Telmisartan, Esomeprazol, Donepezil, Apstar şi Trimetazidina.

Măsura lovește în marii producători de medicamente precum Sanofi (Franta), Mylan (SUA), Ranbaxy (India), Teva (Israel). La rândul ei, GVK BIO contestă cocluziile EMA.