Regele Ferdinand I al României a fost cel în vremea căruia s-a născut România Mare. Alături de Regina Maria, el a continuat modernizarea țării, începută de Carol I. O expoziție omagiu este deschisă la Biblioteca Academiei Române
În preajma aniversării a 150 de ani de la nașterea Regelui Ferdinand I al României (24 august 1865 – 20 iulie 1927), Academia Română, prin Cabinetul de Stampe, organizează expoziția de fotografie-document „Regele Ferdinand I Întregitorul“.
„Regele Ferdinand ucisese germanul din el spre a deveni un bun și devotat român. Așa s-a înălțat la clipa sa de sublim prin înfăptuirea României Mari”, spune istoricul de artă dr. Adrian-Silvan Ionescu.
FOTO: Familia Regală
Al fost al doilea dintre cei patru regi pe care i-a avut România. Primise coraoana în anul 1914. „El a fost suveranul al cărui destin s-a derulat, în egală măsură, între tragic și sublim. Născut în 1865, în preajma Războiului franco- prusian care avea să aducă unificarea Germaniei și ridicarea ei, din nou, la rangul de imperiu, prințul Ferdinand Viktor Albert Meinard, alintat Nando - ce provenea dintr-una din ramurile familiei imperiale de Hohenzollern - s-a format sub semnul supremației națiunii sale în Europa și în lume, și a crezut, nestrămutat, în ea (până la izbucnirea Marelui Război, când a început să se îndoiască)”, ne mai spune istoricul. Nu a fost un bărbat frumos, dar era distins, elegant și suplu. A fost un bun familist.
FOTO: Regina Maria era o mare iubitoare de cai
Sacrificii majore
Expoziția, din Sala „Theodor Pallady“, prezintă în imagini fotografice de epocă activitatea și personalitatea Regelui Ferdinand I, manifestate pe multiple planuri - militar, politic, diplomatic și cultural - și dorește să sublinieze rolul Regelui în păstrarea ființei statale a poporului român. „Viața prințului, apoi a monarhului, a fost marcată de o succesiune de majore renunțări și sacrificii de sine pe care le-a făcut, cu bărbăție și suflet împăcat, că este spre binele țării”, mai arată dr. Silvan Ionescu.
FOTO: Sinaia, la Stânca Sfânta Ana
Se știe că Ferdinand a fost despărțit de Elena Văcărescu, pe care o iubea, și a trebuit să se căsătorească, împotriva voinței sale, cu principesa Maria de Edinburg, principesă de Saxa- Coburg-Gotha, la Sigmaringen, în ianuarie 1893, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii. A fost excomunicat din Biserica Catolică după ce și-a botezat copiii în ritul ortodox, dovedind primul că respectă legile țării adoptive. Probabil cea mai dureroasă decizie a vieții sale a fost aceea de a lupta împotriva țării natale, pentru înfăptuirea visului de veacuri al poporului român: România Mare.
Reformator, diplomat
Expoziția ilustrează momente istorice importante: Războiul de Întregire a României, Încoronarea ca Regi ai României Mari a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, în 1922, la Alba Iulia, vizitele la Liga Națiunilor, de la Geneva, în Franța sau în Anglia, dar și aspecte din viața țării după 1918. Sunt și mărturii documentare de la funeraliile regelui, numit de popor „Loialul” sau „Întregitorul”. Expoziția poate fi vizitată până la 31 iulie. După Marea Unire și Încoronare, România trebuia consolidată. „În acest sens, rolul regelui și al reginei au fost determinante, deoarece monarhia reprezenta punctul de stabilitate și centrul noii vieți românești care cuprindea realități sociale, demografice, etnice, economice, cu totul diferite. Călătoriile pe care familia regală le-a desfășurat, în toate provinciile românești, aveau rolul strângerii legăturii dintre dinastie și cetățenii României Mari. De asemenea, punerea în aplicare a reformelor anunțate încă din timpul războiului, a celei agrare și a celei electorale, precum și adoptarea Constituției din 1923, au sporit prestigiul regelui”, spune istoricul dr. Alin Ciupală. „Instituția noastră îi poartă Regelui Ferdinand un înalt respect și o mare gratitudine. Din 1914, în conformitate cu Statutul Academiei, odată cu urcarea pe tronul României, Regele Ferdinand a devenit protector și președinte de onoare al înaltului for de consacrare al țării”, spune academician Ionel- Valentin Vlad, președintele Academiei Române. Regele Ferdinand s-a stins din viață în ziua de 20 iulie 1927 la castelul Pelișor, de la Sinaia.
FOTO:Regina și Regele, călătorind cu trenul