Comisia Europeană (CE) va publica un raport special privind gestionarea fondurilor UE de către România şi Bulgaria, document care va fi separat de raportul anual privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare în justiţie.
Măsura, anunţată ieri de purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, vine în semn de răspuns la presiunile statelor membre şi ale parlamentarilor europeni, care şi-au manifestat în mai multe rânduri îngrijorarea privind felul în care cele două ţări cheltuie banii contribuabililor europeni.
„Pot confirma că CE va prezenta atât un raport anual privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi, răspunzând cererii Parlamentului European (PE), un raport privind managementul fondurilor UE”, a declarat ieri Mark Gray. Gray nu a oferit o dată la care cele două rapoarte vor fi date publicităţii, mulţuminduse să precizeze că ele vor fi prezentate „când vor fi gata”. Oficialii preşedinţiei suedeze a UE au sugerat însă, în mai multe rânduri, că Raportul privind mecanismul de cooperare şi verificare pe justiţie, programat iniţial pentru luna iulie, ar putea fi publicat în septembrie. Nemulţumirea statelor membre Cererea la care a făcut referire Gray a venit într-o rezoluţie adoptată cu o mare majoritate în europarlament, în luna aprilie. „Luând în considerare ultimul raport de ţară şi regresele în domeniul combaterii corupţiei, Comisiei i se solicită să prezinte un raport special privind situaţia proceselor de gestiune şi control a fondurilor UE în Romania şi asupra progreselor făcute în lupta anticorupţie până la 15 iulie 2009”, suna textul rezoluţiei.
Solicitarea PE nu a fost singurul semnal negativ dat de reprezentanţii statelor membre. În luna mai, parlamentul german a adoptat o rezoluţie în care cerea, printre altele, sistarea fondurilor europene pentru România, din cauza ritmului lent al reformei în justiţie şi al combaterii corupţiei. În luna iunie, comisarul european român, Leonard Orban, a avertizat, la Realitatea TV, că tot mai multe voci din Uniunea Europeană cer suspendarea fondurilor pentru România, din cauza problemelor în domeniul justiţiei.