CCR discută, astăzi, sesizarea PNL privind votul din Parlament în cazul lui Ponta

CCR discută, astăzi, sesizarea PNL privind votul din Parlament în cazul lui Ponta

Curtea Constituţională a României (CCR) discută, miercuri, sesizarea PNL privind neconstituţionalitatea articolului 157 din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi a hotărârii acestui for legislativ prin care s-a respins cererea de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta.

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat, la data de 10 iulie, că Partidul Naţional Liberal va sesiza Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea articolului 157 din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi a hotărârii acestui for legislativ prin care s-a respins cererea de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta. Sesizarera a fost semnată de 105 deputaţi PNL.

"105 deputaţi ai PNL şi-au exercitat dreptul constituţional prevăzut în articolul 146 din Constituţie şi au atacat, la CCR, Regulamentul Camerei Deputaţilor, articolul 157, alineatul 7, şi hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 53, din 9 iunie, privitoare la Victor Ponta", a spus Orban, citat de Agerpres.

El a precizat că procedura de dezbatere şi de vot a cererii de începere a urmăririi penale împotriva unui membru sau al unui fost membru al Guvernului încalcă grav mai multe prevederi constituţionale.

"Prin mecanismul instituit prin articolul 157, plenul Camerei Deputaţilor nu votează cererea de urmărire penală formulată de procurorul general, ci votează, în baza raportului comisiei, proiectul de hotărâre iniţiat de Comisia juridică", a spus Orban, precizând că astfel nu se votează cererea procurorului general.

El a precizat că un vot în plen împotriva proiectului de hotărâre al Comisiei juridice nu înseamnă adoptarea cererii procurorului general, ci respingerea proiectului de hotărâre şi retrimiterea la comisie.

Orban a punctat că sesizarea PNL vizează şi hotărârea Camerei privind respingerea cererii de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta.

El a considerat, în context, că sunt încălcate prevederi constituţionale importante, respectiv articolul 109, care stipulează că numai Camera Deputaţilor poate să ceară urmărirea penală, articolul 16, care prevede că cetăţenii sunt egali în faţa legii şi că nimeni nu este mai presus de lege, şi articolul 124 privind împiedicarea înfăptuirii justiţiei.

"Astăzi, din cauza acestui regulament, Camera Deputaţilor nu poate să ceară urmărirea penală a niciunui membru al Guvernului şi a niciunui fost membru al Guvernului dacă în Comisia juridică există o majoritate care nu susţine această cerere de urmărire penală", a afirmat Orban.

El a acuzat majoritatea că a premeditat adoptarea articolului 157 din Regulamentul Camerei pentru posibilele cazuri din rândul ei.

Orban a afirmat că, în cazul în care CCR acceptă sesizarea PNL, votul în privinţa cererii de începere a urmăririi penale referitoare la Victor Ponta ar trebui să fie reluat.

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, pentru data de 15 iulie, discutarea sesizării PNL privind neconstituţionalitatea articolului 157 din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi a hotărârii acestui for legislativ prin care s-a respins cererea de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta.