LUMINI ŞI UMBRE. Ministrul Educaţiei: Subiectele la Bacalaureat nu au fost nicidecum mai uşoare faţă de anul trecut!

LUMINI ŞI UMBRE. Ministrul Educaţiei: Subiectele la Bacalaureat nu au fost nicidecum mai uşoare faţă de anul trecut!

Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a declarat în emisiunea difuzată de B1 TV Lumini şi umbre, realizată de Dan Andronic, directorul general al EVZ, că o creştere artificială a ratei de promovabilitate se poate face prin mai multe metode, inclusiv prin scăderea nivelului de dificultate a subiectelor. El a subliniat însă că subiectele la Bacalaureat nu au fost nicidecum mai uşoare faţă de anul trecut.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a precizat că un procent mai ridicat al promovabilităţii la Bacalaureat "poate fi obţinut şi într-o manieră mai artificială” prin multe feluri, nu doar prin relaxarea gradului de dificultate a subiectelor. "Dar ţinând cont de faptul că subiectele nu au fost nicidecum mai uşoare anul acesta la Bacalaureat decât anul trecut, în niciun caz mai uşoare, dacă vorbim de o percepţie, de o abordare tehnică, didactică, corectă din punct de vedere al ştiinţelor educaţiei. Dacă vorbim de percepţia subiectivă, sigur că unui elev i se poate părea mai uşor romanul decât poezia. Dar este o percepţie subiectivă. Subiectele la Bacalaureat trebuie să acopere întreaga programă. Toate subiectele din programă au importanţa lor. Ce am încercat să facem anul acesta? Să punem accentul mai mult pe a şti să faci ceva, decît pe a şti pur şi simplu, a şti punct”, a declarat ministrul Educaţiei.

Oficialul a explicat şi care au fost factorii care au dus, în 2010 şi în anii următori, la scăderea drastică a ratei de promovabilitate. Cîmpeanu a enumerat doi factori care au avut influenţă: schimbarea structurii examenului. "Aş vrea să vă spun că în anul 2010, când s-a înregistrat acea scădere, e drept, la 69%, şi după aceea, în 2011, în 2012, a coborât la 44-46%, s-a schimbat structura examenului. Nu s-au mai acordat note la probele orale, începând cu acea promoţie. Acesta a fost un factor, alături de introducerea supravegherii, de micşorare a procentului de promovare. De altfel, să ştiţi că în primul an de aplicare a procedurii de supravegher e(2011), deşi era legală, ea nu a funcţionat decât în jumătate din centrele de examen”, a afirmat ministrul Cîmpeanu.