Alimente care aduc fericirea

Alimente care aduc fericirea

Mazărea, peştele, fructele de mare şi nucile pot influenţa dispoziţia.

Deprimarea care nu pare să aibă un motiv anume ar putea fi cauzată şi de mâncarea şi băutura consumate. Un prim pas spre un regim de viaţă sănătos este eliminarea obiceiurilor alimentare nesănătoase: mâncarea grasă, consumul exagerat de alcool, fumatul şi cofeina în exces. Şi consumul de alimente care pot influenţa dispoziţia, cum ar fi mazărea, peştele, fructele de mare, seminţele sau peştele, este de asemenea recomandat.

Cheia sănătăţii: traficul intestinal şi nivelul zahărului

Un organism sănătos favorizează apariţia stării de bine, prin secretarea unor hormoni care generează această stare, precum serotonina. “Menţinerea unei diete sănătoase, bogată în fibre şi săracă în grăsimi, este un bun început pentru menţinerea senzaţiei de bine. Persoanele care mănâncă alimente bogate în grăsimi şi au glicemie mare simt disconfort şi sunt somnoroase tot timpul”, a declarat Diane M. Becker, director al Centrului pentru Promovarea Sănătăţii din cadrul Şcolii de Medicină John Hopkins, din SUA, pentru www. webmd.com.

Nivelul de zahăr din sânge menţinut constant şi tranzitul gastrointestinal conferă senzaţia de bine. Dacă nivelul zahărului are fluctuaţii mari, ai toate şansele să nu te simţi în apele tale, stare care se menţine şi în cazul în care sistemul gastrointestinal nu funcţionează bine, fie din cauza înfometării, a unei diete severe sau a constipării.

Specialiştii oferă şi exemple concrete de alimente care induc starea de bine. E bine să mâncaţi alimente bogate în vitamina B12 şi acid folic. Acidul folic se găseşte în mazăre şi alte legume verzi, iar vitamina B12 - în peşte, pui şi lactate. Foarte benefice sunt fructele şi legumele. Mâncate zilnic, acestea îmbunătăţesc cu 11% starea organismului, fiind bogate în antioxidanţi, fibre, vitamine şi minerale.

Alimente bogate în seleniu sunt de asemenea foarte utile pentru dispoziţie. Seleniul e un mineral cu funcţii antioxidante, iar studiile arată că acesta ajută creierul să împiedice depresia moderată şi chiar pe cea severă, mai ales în rândul persoanelor în vârstă. Alimentele bogate în seleniu sunt legumele, tonul, fructele de mare, brânzeturile, nucile şi seminţele.

Soarele face bine psihicului

Peştele protejează de depresii şi ar trebui consumat de câteva ori pe săptămână. Studii recente indică un risc redus de depresie pentru persoanele care consumă peşte, în special somon, care este bogat în acizi graşi Omega 3. La fel de indicaţi sunt heringul, sardinele şi tonul.

În plus, expunerea la soare ajută corpul să secrete vitamina D, iar cercetările arată că lipsa acesteia favorizează asteniile, depresiile şi sindromul premenstrual. Dat fiind faptul că vitamina D se regăseşte prea puţin în alimente, se recomandă expunerea la soare şi consumul de suplimente alimentare.

Ciocolata neagră este benefică pentru creşterea nivelului endorfinei, numit şi hormonul fericirii. De asemenea, s-a dovedit că un consum constant de ciocolată neagră are efect anticoagulant, asigurând o bună circulaţie sanguină.

Ne puteți urmări și pe Google News