Procesul în care 16 foşti consilieri locali din Sebeş, fostul primar al localităţii şi un expert evaluator, sunt judecaţi pentru că ar fi vândut un teren la o valoare diminuată, a început astăzi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procesul a fost preluat de ÎCCJ, deoarece unul dintre foştii consilieri locali, Nicolae Dobra, a devenit între timp senator.
Avocatul Ioan Rus, care reprezintă zece dintre inculpaţi - pe fostul primar Alexandru Dăncilă şi nouă dintre consilieri, a declarat că a cerut restituirea dosarului la Parchet, pentru refacerea urmăririi penale, deoarece ar fi existat vicii în momentul în care s-a făcut expertiza pentru stabilirea valorii terenului în jurul căruia se „învârte” procesul. Potrivit acestuia, celor acuzaţi în dosar le-ar fi fost încălcat dreptul la apărare. Instanţa nu a fost de acord cu restituirea dosarului, fiind de părere că eventualele vicii pot fi îndreptate pe parcursul procesului, prin refacerea expertizei sau prin alte modalităţi.
La procesul se azi s-au prezentat toţi inculpaţii, cărora le-a fost citită o sinteză a rechizitoriului, aşa cum prevede procedura. Apoi a fost stabilit următorul termen, pentru 16 septembrie, la care să fie audiaţi primii cinci dintre inculpaţi.
Văzând cum merge procesul şi luând în considerare numărul mare de inculpaţi care trebuie audiaţi, Ioan Rus a estimat că „procesul va dura cel puţin un an şi jumătate, poate chiar doi ani”.
Capete de acuzare Cele 18 persoane trimise în judecată în acest dosar sunt acuzate de infracţiuni de corupţie, pentru că ar fi contribuit la vânzarea unui teren la un preţ mai mic decât cel real. Fostul primar Adrian Alexandru Dăncilă şi 15 dintre foştii consilieri locali din perioada 2004-2008 - Romi Petru Dragosin, Adrian Bogdan, Petru Stoica, Ionel Cârcoană, Paraschiva Nistor, Maria Făgăraş, Constantin Ispir, Vasile Buliga, Nicolae Şerbănescu, Nicolae Oliviu Bobar, Ioan Bădilă, Nicolae Dobra, Jean Ionescu, Gheorghe Suciu şi Ioan Rodean - au fost trimişi în judecată pentru „infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere, de administrare, de gestionare”.
Un alt membru al Consiliului Local Sebeş, Radu Călin Şerbănescu, este acuzat şi de „fals intelectual, în forma participaţiei improprii”, pe lângă infracţiunea de care s-ar face vinovaţi fostul primar şi restul consilierilor trimişi în judecată.
„Lotul” celor trimişi în judecată de DNA este completat cu Marian Creţiu, expert evaluator şi membru al Biroului Local de Expertize Judiciare Alba, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de care sunt acuzaţi consilierii şi fostul primar.
Atât pe durata cercetării, cât şi după trimiterea în judecată, fostul primar Alexandru Dăncilă şi senatorul Nicolae Dobra au declarat în repetate rânduri că nici ei, nici ceilalţi consilieri, nu se fac vinovaţi de acuzaţiile aduse. Ei consideră că au respectat legea şi au acţionat cu bună credinţă atunci când au făcut tranzacţia.