RAPORT DUR al Departamentului de Stat American referitor la justiția din Romania: Corupția guvernamentală a rămas o problemă răspândită

RAPORT DUR al Departamentului de Stat American referitor la justiția din Romania: Corupția guvernamentală a rămas o problemă răspândită

Ambasada SUA la București a publicat, astăzi, Raportul internațional privind situația respectării drepturilor omului în România în 2014, documentul Departamentului de Stat American trăgând un semnal de alarmă asupra mai multor aspecte legate de justiția din țara noastră, de modul în care politicienii au încercat să intervină în actul juridic, dar și cu privire la presiunile exercitate asupra jurnaliștilor. Nu în ultimul rând, documentul vorbește și despre corupția guvernamentală, care a rămas o problemă răspândită ce a afectat toate sectoarele societății românești.

Potrivit documentului postat pe site-ul Ambasadei SUA, "printre problemele serioase de drepturile omului s-au numărat hărţuirea şi relele tratamente aplicate deţinuţilor şi romilor de către poliţie şi jandarmi, inclusiv moartea a cel puţin unei persoane, cauzată de poliţie. Corupţia guvernamentală a rămas o problema răspândită care a afectat toate sectoarele societăţii. Discriminarea socială sistematică a romilor le-a afectat acestora dreptul la educaţie, locuinţa, îngrijire medicală şi oportunităţi de angajare adecvate".

Cele mai importante probleme privind respectarea drepturileor omului menționate în raportul Departamentului de Stat American: 

  • Încercări continue ale unor politicieni de a compromite independenţa justiţiei.
  • Ameninţările personale şi profesionale la adresa jurnaliştilor au subminat libertatea presei.
  • S-au semnalat în continuare cazuri de violenţă împotriva femeilor şi de discriminare a acestora.
  • Au existat unele acte şi declaraţii antisemite şi mass-media a continuat să publice articole antisemite. S-au răspândit în continuare puncte de vedere antisemite, rasiste, xenofobe şi naţionaliste pe internet.
  • Instituţiile guvernamentale nu au acordat asistenţă adecvată persoanelor cu dizabilităţi şi au neglijat persoanele instituţionalizate cu dizabilităţi.
  • Condiţii deficitare din penitenciare 
  • Guvernul nu a luat măsuri eficiente pentru retrocedarea bisericilor greco-catolice confiscate de fostul guvern comunist.
  • Romii au fost discriminaţi sistematic de către societate.
  • Discriminarea homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), dar şi a persoanelor bolnave de HIV/SIDA, în special copiii, de către societate, au continuat să fie o problema
  • Drepturile angajaţilor au fost în continuare o problema.

Raportul oficialilor americani vorbește și despre faptul că sistemul judiciar a luat măsuri pentru punerea sub acuzare şi pedepsirea funcţionarilor de stat care au comis abuzuri, dar "autorităţile au amânat în mod repetat procesele referitoare la presupuse cazuri de abuzuri ale poliţiei, multe dintre ele încheindu-se cu achitarea poliţiştilor".

Ne puteți urmări și pe Google News