Dieta de vară perfectă

Dieta de vară perfectă

Roşiile, ardeiul gras şi zmeura ajută la slăbit şi previn afecţiunile majore, care pun viaţa în pericol.

Vara nu este nevoie să ţineţi regim, ci doar să profitaţi de varietatea de fructe şi de legume de pe piaţă.   Tot mai multe persoane au început să mănânce „light”, aşa că nu este rău să vă alăturaţi trendului, susţin experţii citaţi de publicaţia medicală „WebMd”, dar şi specialistul nostru în alimentaţie, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, de la Institutul de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Aveţi nevoie de aproximativ trei fructe pe zi, două legume, o porţie de iaurt sau de lapte şi de o masă cu grăsimi, dar din acelea nesaturate, pe care le găsiţi în peşte şi, în general, în carnea albă. Din toate aceste alimente veţi primi vitamine, minerale, fibre, calciu şi proteine de calitate. Licopenul din legume desfundă arterele

Dintre legume, cel mai la îndemână pe timp de vară sunt roşiile şi ardeiul gras. Acestea furnizează cantităţi importante de vitamina A şi C şi nu au mai mult de 35 de calorii.

„Mai mult, la cei care consumă cantităţi mari de tomate s-a constatat că scade riscul cancerului de prostată”, a precizat profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Asta, deoarece roşiile conţin cantităţi mari de licopen, un antioxidant puternic, care de obicei se găseşte în legume de culoare roşie.

Tot licopenul ajută la scăderea colesterolului rău din sânge, vinovat pentru înfundarea arterelor şi producerea infarcturilor. Ardeii graşi conţin, pe lângă licopen şi betacaroten - care ajută la întărirea sistemului imunitar şi combaterea radicalilor liberi - substanţe care îmbătrânesc celulele. Ba mai mult, ardeii graşi sunt surse foarte bogate de vitamina C. Acidul elagic din fructe distruge celulele „rele”

Dintre fructe, în acest sezon sunt excelente zmeura, frăguţele, afinele, fragii, căpşunele, vişinele, cireşele şi pepenele roşu. Şi ele sunt surse bogate de vitamina C, iar în plus, conţin şi acid elagic, o substanţă care poate in hiba dezvoltarea şi chiar multiplicarea celulelor canceroase.   „Cele mai bogate în acid elagic, un cunoscut antican ce rigen, se găseşte în cireşe”, confirmă Mencinicopschi. Consumul de fructe de pădure poate fi eficient în tratarea infecţiilor urinare, în scăderea colesterolului rău şi în îmbunătăţirea memoriei.

Iaurturile sunt produse foarte eficiente pe timp de vară şi vă pot ajuta să scădeţi în greutate. Puteţi mânca până la trei porţii pe zi, de - oarece vă oferă proteine, carbohidraţi şi vă ajută să eliminaţi toxinele din organism.

Totodată, iaurtul vă ajută să vă potoliţi senzaţia de foame şi să vă refaceţi rezervele de calciu. Un iaurt conţine cam 30% din doza de calciu recomandată zilnic.

Ne puteți urmări și pe Google News