Revista presei.
România Liberă
România lui dublu-click Sunt nascuti in preajma Revolutiei, iar sociologii ii clasifica drept generatia de "tranzitie", "pragmatica" sau "google". Au crescut in fata computerului, navigand pe internet, nu sunt interesati de politica si nu au spirit asociativ. Romania libera a stat de vorba cu mai multi tineri de la Colegiul National Sf. Sava din Bucuresti, care confirma profilul schitat de specialisti.
Copilaria traita in anii de inceput ai tranzitiei postdecembriste a fost una "cool", spun adolescentii din generatia "google". Ei au fost martorii introducerii tehnicii moderne in scoli si ai revolutiei digitale. Multi au ales sa studieze informatica, pe motiv ca "asta va fi viitorul". Au prins intrarea pe piata a telefoanelor mobile si deschiderea unor celebre lanturi de fast-food-uri. Au mers in tabere scolare mai degraba la Paris si Barcelona decat la Busteni sau Izvorul Muresului. Libertatea
Sancţiuni pentru profesorii care cer protocol la BAC
Profesorii care vor strânge anul acesta bani de protocol pentru examenele de bacalaureat vor fi sancţionaţi, a declarat, ieri, ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Oficialul a cerut deja inspectoratelor şcolare şi inspectorilor ministeriali să verifice în toate şcolile şi liceele din România dacă elevilor li s-au cerut bani pentru protocol. Pe forumuri, adolescenţii vorbesc despre sume care ajung la 500 de lei de persoană. Altora li ar fi cerut să aibă la ei câte 50 de lei pe zi în perioada examenului de bacalaureat.
Adevărul
Situaţie confuză la est de România
Crizele politice din Republica Moldova şi din Ucraina pot da dureri de cap şi Bucureştiului, şi UE. Alegerile legislative anticipate nu garantează ieşirea din impas a Republicii Moldova, iar în Ucraina bătălia preelectorală poate avea consecinţe imprevizibile.
Declanşarea alegerilor anticipate în urma eşecului Parlamentului de a-l alege pe viitorul preşedinte al Republicii Moldova a agitat, ieri, scena politică de la Chişinău. Liderii Partidului Liberal Democrat (PLDM) şi ai Alianţei Moldova Noastră (AMN) au declarat că nu exclud anumite modificări în ce priveşte participarea la alegeri, faţă de parlamentarele din 5 aprilie. Ei însă au evitat să facă dezvăluiri. Preşedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a anunţat că formaţiunea pe care o conduce nu susţine prezenţa opoziţiei pe o listă comună la noile alegeri. Jurnalul Naţional
Fezabilitate avem, drumuri ce ne trebuie?
În urmă cu un an de zile, Ministerul Transporturilor prin CNADNR scotea din bugetul de stat 50 de milioane de euro pentru studiile de fezeabilitate ale drumurilor expres. Au inclus în măreţia proiectului şi centurile aferente oraşelor. Au încetinit lucrări şi au promis exproprieri de urgenţă. Un an mai târziu, proiectul se prăbuşea de la înălţimea unor milioane de euro aruncate pe drumuri inexistente.
Începutul anului 2009 aducea o veste care avea să lase bugetul statului văduvit de milioane de euro. Se renunţa la construirea drumurilor expres! Mai bine facem autostrăzi, preciza atunci Radu Berceanu, ministrul Transporturilor. Trezirea la realitate a lăsat însă ca un vis urât amintirea unor studii de fezabilitate realizate în întreaga ţară. În unele zone s-a ajuns până în stadiul documentării pentru exproprieri, iar în alte zone au încetinit şi întârziat alte lucrări.
Cotidianul
Românii nu-şi mai vând apartamentele
Oferta de locuinţe scoase la vânzare de la începutul anului în Bucureşti a scăzut cu 40%. În primele cinci luni ale anului 2009 s-au înregistrat 9.600 de oferte noi de apartamente scoase la vânzare, în vreme ce în aceeaşi perioadă a anului trecut au fost scoase la vânzare peste 16.200 de noi oferte, conform raportului de monitorizare imobiliară realizat de portalul anunţuriparticulari.ro.
Proprietarii sunt mai puţin dornici să-şi vândă locuinţele decât în intervalul ianuarie-mai 2007, când pe piaţă au apărut 12.400 de noi oferte. Cu toate acesta, de la începutul anului doar în luna martie s-au înregistrat mai multe oferte noi decât în mai: 2.297 faţă de 1.994. Acest trend se vede şi în evoluţia preţurilor locuinţelor, care nu au mai scăzut aşa de drastic precum în lunile anterioare. Gândul
Adriana Săftoiu vrea vot obligatoriu. Politicienii spun că nu e cazul
Deputatul PNL, Adriana Săftoiu, a declarat ieri pentru Gândul că votul obligatoriu a devenit o necesitate în România şi că va iniţia un proiect de lege: „O democraţie serioasă presupune şi existenţa unor reguli, iar acestea trebuie create”.
De partea cealaltă a baricadei, liderii partidelor politice spun că nu este momentul. Crin Antonescu: „Nu cred că e cazul. În partid, nu am discutat nicio secundă pe această temă”; Mircea Geoană: „Românii nu răspund la constrângeri, ci, mai degrabă, la convingeri”.
Ziua
Pasajul Universităţii reanimat
Dupa mai bine de un an de lucrari de modernizare, Pasajul Universitatii din Bucuresti va fi readus la viata, prin inchirierea spatiilor comerciale, dupa indelungi certuri si amanari din partea consilierilor generali. Primarul general Sorin Oprescu a anuntat ca nu va accepta magazine fast-food, ci doar un centru de informare turistica, o agentie de bilete pentru spectacole, o farmacie, o cofetarie, o gelaterie si magazine de cadouri romanesti.
Centrul pasajului de la Universitate va fi folosit ca spatiu expozitional, desi, initial, Sorin Oprescu intentiona sa amenajeze "cea mai mare cafenea din Sud-estul Europei". Spatiile comerciale, in suprafata totala de 424 mp, vor fi amenajate pe cheltuiala locatorilor, sub forma de constructie provizorie, in baza unui proiect aprobat de Administratia Strazilor.