Reprezentanţii unei asociaţii misterioase colectează voturi pentru PSD în căminele bucureştene.
Tinerii trebuie să arate fotografia buletinului de vot „corect” ştampilat. Săptămâna trecută, reprezentantul unei asociaţii îi oprea pe studenţi la intrarea căminului A2 din complexul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) din Bucureşti. Se recomanda drept Adi şi avea o propunere „de nerefuzat”: căuta observatori pentru votul de duminică. În schimbul efortului, studenţii ar fi primit o sumă frumuşică în comparaţie cu bugetul lor obişnuit - 150 de lei pentru o zi de supraveghere a votului, la secţia amenajată în sediul USAMV.
Cătălin şi Andrei au acceptat pe moment. Urmau să devină, formal, membri ai respectivei asociaţii, numită „Tineretul Solidar”, să-şi facă treaba şi să ia banii. Cei doi studenţi au cules apoi datele personale ale altor doritori pentru a-i înscrie şi au mers la sediul asociaţiei.
Au avut însă parte de o mare surpriză: suma pentru viitorii observatori se micşorase de la 150 la 50 de lei. Exista, în schimb, o modalitate pentru rotunjirea bugetului de sesiune: „Trebuie să mergeţi în Agronomie, să votaţi cu PSD, să fotografiaţi buletinul de vot ştampilat şi să arătaţi abţibildul de pe spatele cărţii de identitate”, erau instrucţiunile primite la sediul asociaţiei. Cătălin, Andrei şi ceilalţi tineri au ales însă să refuze „invitaţia”. Au preferat, în schimb, să le povestească reporterilor EVZ aceste întâmplări de campanie. Recrutările se fac doar pe bază de recomandare
Astfel, am decis să intrăm în legătură cu reprezentanţii asociaţiei, folosind datele de contact trecute pe cererile de adeziune înmânate studenţilor. „O colegă mi-a spus că asociaţia dumneavoastră recrutează observatori pentru alegerile de duminică. Aş dori să aflu în primul rând dacă mai sunt locuri pentru vreo secţie din Bucureşti şi care sunt condiţiile”, cam aşa suna e-mailul trimis de reporterul nostru. Curând, acesta a fost contactat pe messenger de pe o altă adresă, din partea organizaţiei, de către Marius Ghincea şi apoi, prin telefon, de către Răzvan Cărbunaru.
A urmat un şir de întrebări mustind de suspiciune: „De unde ai adresa?”, „Cum o chema pe colegă?”, „Ce număr de telefon are? Vrem să o sunăm”. Deşi au primit o serie de date care să facă demersul credibil, cei de la asociaţie nu au mai fost de găsit. Am primit doar, ceva mai târziu, un scurt răspuns la e-mail: „Nu ştiu de unde ai mailul meu, dar cred că este o greşeală!”. Legături strânse cu Tineretul Social-Democrat Pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice apare doar data înfiinţării asociaţiei - februarie 2008. Există, în schimb, informaţii care atestă legături strânse între „Tineretul Solidar” şi cel social-democrat. Una dintre ele ar fi că „Tineretul Solidar” este numele revistei on-line a „vlăstarelor” PSD-iste. De asemenea, Marius Ghincea era, la sfârşitul anului trecut, preşedinte al Ligii Elevilor Social-Democraţi Ilfov. Preşedintele TSD, Nicolae Bă nicioiu, spune că „Tineretul Solidar” nu le este subordonat, ci doar că, la un moment dat, asociaţia le-a cerut să pună un link către ei pe site-ul TSD.
„POMANA” LUI VANGHELIE „Ajutor de urgenţă” înainte de alegeri Pe de altă parte, ieri, câteva sute de oameni s-au îngrămădit în faţa sediului Primăriei Sector 5 din Ca pitală, la chemarea edilului Marian Vanghelie, care le pregătise un „ajutor social de urgenţă”.
Adică vreo câteva sute de lei, pe care persoanele cu venituri mici din sectorul 5 le-au primit, fără vreo chitanţă, cu trei zile înainte de alegerile pentru Parlamentul Eu ropean. Asta deşi mulţi au depus dosarele pentru ajutoare încă de dinainte de Paşte.
De la şcoală la primărie
Listele au început să se închege încă de dimineaţă, iar majoritatea celor adunaţi în curtea primăriei făcuseră deja un tur al mai multor şcoli, de unde se aşteptau să primească banii. Ajunşi la primărie, aceştia au aflat că mai au de aşteptat, deoarece gardienii nu-i lăsau înăuntru decât pe cei care se trecuseră pe liste.
Respectând indicaţiile primite prin telefon, Constanţa Barciu, 59 de ani, îşi începuse cursa pentru ajutorul de urgenţă încă de la 8.00 dimineaţa. Atunci luase loc la rândul format în faţa unei şcoli de pe strada Munţii Carpaţi. După patru ore de stat în picioare, funcţionarul a trimis-o la primăria lui Vanghelie, fiindcă nu o găsea pe nicio listă. La primărie s-a lămurit: mâine (azi - n.r.), la 8.00 dimineaţa, trebuie să meargă cu mâna întinsă la altă şcoală, de pe Şoseaua Progresului. Femeia are acasă un bărbat cu două cioturi în loc de-o mână şi-un picior. Anul trecut a primit un ajutor de 1.500 lei. În alţi ani, când a mai făcut cerere, n-a primit nimic. Bani doar pentru cei anunţaţi După ceasuri bune de stat în zăpuşeală, o pensionară cu vastă ex pe rienţă într-ale primăriilor - 20 de ani la administraţia sectorului 4 - a ieşit din bârlogul lui Vanghelie lecuită de nevoia oricărui ajutor de urgenţă. Ţipa s-o audă toată lumea: „Cei care n-aţi fost sunaţi acasă nu mai staţi, că nu vă dă nimic!”.
Nu era dezamăgită. Pregătea deja o răzbunare: să-l dea în judecată pe primar. Însă nu din pricina ajutoarelor. Edilul îi lăsase strada desfundată după ce-i schimbase ţevile de apă, gaze şi canal: „Pân’ la şold ne ajunge noroiul! Treaba e că strada figurează ca asfaltată!”. (Ionuţ Stănescu)
TOMBOLĂ ELECTORALĂ PDL Timiş oferă o excursie la Bruxelles Cu doar câteva zile înaintea alegerilor europarlamentare de duminică, filiala PDL Timiş îşi motivează alegătorii oferindu-le o excursie de o zi, la Parlamentul European de la Bruxelles, cu Theodor Stolojan drept ghid turistic. Potrivit Oanei Gaita, purtător de cuvânt al PDL Timiş, tombola va avea loc duminică, după închiderea urnelor, şi a fost organizată pentru a mobiliza electoratul să meargă la vot. Câştigătorii vor fi validaţi doar dacă demonstrează că au votat. În replică, liderul PNL Timiş, Cristian Buşoi, a depus o plângere la Biroul Electoral Judeţean. (Georgeta Petrovici)
Citiţi mai multe pe www.evz.ro/europarlamentare.