„Noua dreaptă”, prezentă la comemorarea Trianonului

„Noua dreaptă”, prezentă la comemorarea Trianonului

15 tineri maghiari din mişcarea „Tinerilor din cele 64 de comitate” comemorează, în această seară, 89 de ani de la semnarea tratatului de la Trianon. Tot cu această ocazie, în jur de 250 de persoane s-au adunat, în această seară, şi în cel mai mare oraş din Secuime, Sfântu Gheorghe.

Etnicii sunt îmbrăcaţi cu tricouri cu însemne ale Ungariei Mari, sau cu harta actualului teritoriu al Ungariei şi cu regiunile bine conturate ale Transilvaniei si a celorlalte ţinuturi care au fost „răpite” Ungariei în urma semnării Tratatului de la Trianion.

Exact la ora 17.32, ora la care a fost semnat Tratatul, clopotele Bisericii Reformate de pe strada Horea din Cluj-Napoca au început să bată. La scurt timp, preotul paroh Szollosi Janos a ţinut o scurtă slujbă urmată de o predică în care le-a spus celor prezenţi că acum 89 de ani s-a întamplat ceva trist. „Mai avem o ţară? Da, mai avem o ţară. NU este adevarat că nu mai avem o ţară. Este ţara lui Dumnezeu, care ne dă puterea şi voinţa să mergem mai departe. Aceste zile sunt zile triste pentru poporul maghiar”, a sopus preotul reformat.

„Un eveniment trist”

La comemorare a fost prezent şi Ferencz Pop, lider al mişcării extremiste maghiare „Tinerii din cele 64 de comitate”. „Ne-am adunat să comemorăm 89 de ani de la acest eveniment trist pentru poporul maghiar”, a spus Pop, care purta o banderolă neagră la mână.

La comemorarea de la Cluj-Napoca exista riscul unei încăierari între membrii extremişti maghiari şi aproximativ 20 de membri ai miscării „Noua Dreaptă”, printre care se afla şi liderul mişcării, Alexandru Santu. Prezenţa în număr mare a forţelor de ordine a descurajat însă orice eveniment.

Cu doliu în piept în Secuime „Pierderea a două treimi din trupul patriei mamă”, odată cu semnarea acestui tratat, nu a reuşit să mobilizeze prea multă lume în centrul oraşului, la evenimentul organizat de Partidul Civic Maghiar (PCM).

În schimb la comemorare a participat preşedintele UDMR Covasna, senatorul Albert Almos, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor. Ultimii doi, deşi au stat mai deoparte au venit, cu doliu în piept. Pa lângă, PCM-işti, au fost şi câţiva tineri cu însemnele şi steagurile mişcării „Tinerilor din cele 64 de comitate”, iar prin mulţime câţva purtau şi însemnele „Gărzii Ungare”.

Vor demilitarizare a zonei locuite majoritar de maghiari Manifestarea a început în bătaia clopotelor Catedrealei catolice din centrul oraşului, care au bătut timp de 10 minute, după care au rostit dicursuri, preşedintele PCM Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan, preşedintele UDMR, Albert Almos, un reprezentant al „Tinerilor din cele 64 de comitate” şi viceprimarul Balint Jozsef, membru PCM.

Discursurile au fost legate de necesitatea unităţii maghiarilor „în aceste vremuri grele” şi de invocarea marii nedreptăţi făcute maghiarilor prin Tratatul de la Triaonon. S-au făcut solicitări de autonomie, dar şi de „demilitarizare a zonei locuite majoritar de maghiari”.

Unii dintre vorbitori au făcut referire la alegerile europarlamentare de duminică şi la necesitatea unităţii în contenxtul comemorarii „ciuntirii patriei mamă Ungaria”. Manifestarea s-a încheiat cu o rugăciune.

Ne puteți urmări și pe Google News